Därför gör FBK-produkten succé – hos rivalen Örebro: ”Hade velat ha kvar Leo här”

Publicerad:
Leo Carlsson fick elva minuters speltid i SHL-debuten i Örebro. Foto: MICHAEL ERICHSEN

16-årige värmlänningen Leo Carlsson hyllas efter SHL-debuten.

Färjestadsfansens undran: Varför skedde den i Örebro, och inte i FBK?

– Jag var rädd att de inte skulle satsa på mig, säger Leo Carlsson.

– Vi hade absolut velat ha Leo kvar hos oss, menar Färjestads Thomas Rhodin.

Frölunda må ha vunnit torsdagens match, men C More-kommentatorn Patrik Westberg var alldeles salig över den SHL-debut som Örebros värmlänning Leo Carlsson stod för.

”Titta vilka dragningar Leo Carlsson gör – handlederna, rörelsen och tajmningen. Ekbom (Frölundabacken) är ute och köper popcorn, och Leo Carlsson bara skrattar och tycker SHL är hur roligt som helst”, säger Westberg i den klipp med höjdpunkter från matchen som finns på SHL:s sajt (klicka här för att se klippet).

Själv var Leo Carlsson, som på försäsongen bland annat spelade mot Färjestad i matchen i Hällefors, nöjd med insatsen.

– Det var svinkul, nästan svårt att förklara. Jag var nervös i början, men sen kom jag in i det och vågade släppa lös mer och mer, säger Carlsson som hade SHL-debut som ett individuellt mål med säsongen.

– Det är klart. Första målet var att vara bäst i J20, att jag skulle vara den spelaren de vill ta upp. Och nu blir såklart målet att få stanna kvar i A-laget.

Yngst i hela SHL

Leo Carlsson blev den femte spelaren född 2004 som fått speltid i SHL i vinter, men av kvintetten är han, född 26 december, den som är klart yngst.

Även i Örebros J20-lag har Carlsson inlett starkt och frågan från alla med FBK-hjärta blir given: Varför är det i Örebro som han gör succé – och inte i moderklubben Färjestad?

Thomas Rhodin, nu assisterande tränare, har de senaste åren varit junioransvarig i Färjestad, förklarar:

– Jag kom själv in ganska sent i processen, och då var Leo redan klar för Örebro. Vi hade gärna velat ha honom kvar hos oss, men tyvärr verkar det ha blivit något missförstånd på vägen, säger Rhodin och fortsätter:

Leo Carlsson i Örebrotröjan.
Leo Carlsson i Örebrotröjan. Foto: MICHAEL ERICHSEN

– Jag gillar verkligen Leo, både som spelare och person. Från oss fanns ingen tvekan, han fick alltid spela med de som var ett år äldre och den chansen är det inte många som får. Vi gav honom även ett erbjudande men han hade redan gjort sitt val i Örebro.

Leo Carlsson säger själv:

– När det var dags för intaget till Hockeygymnasiet tog de in spelare ganska sent, och jag fick inte träna med J18 så jag blev rädd att de inte skulle satsa på mig. Då tog vi kontakt med Örebro, kollade om jag fick provträna. Och sen valde jag dem.

Du är nöjd med valet så här ett och ett halvt år senare?

– Det är jag, och det fungerar riktigt bra att bo själv.

Thomas Rhodin konstaterar:

– Att spelare vi vill ha väljer andra klubbar har hänt flera gånger, och det kommer hända igen. Då finns inget annat för oss än att önska lycka till, jag tycker det är jättekul det går bra för Leo. Förhoppningsvis kommer han återvända hem till Färjestad någon gång i framtiden.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLeo CarlssonÖrebro HockeySHLThomas Rhodin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare