Hoppa till huvudinnehållet

"Tobaksfritt snus framställs av tobak och barnarbete”

Publicerad:
– Vi kom hit för att berätta om influencers som marknadsför ”tobaksfritt” snus i välbetalda samarbeten med stora tobaksföretag, säger Shannelle Sahlin och Andrea Kärrman. Nikita Haweling, i mitten, är själv rökare men har fått sig en funderare.
– Vi kom hit för att berätta om influencers som marknadsför ”tobaksfritt” snus i välbetalda samarbeten med stora tobaksföretag, säger Shannelle Sahlin och Andrea Kärrman. Nikita Haweling, i mitten, är själv rökare men har fått sig en funderare. Foto: Mats Zetterberg

På torsdagen gästade A Non Smoking Generation Brogårdsgymnasiet.

– Vi kom hit för att berätta om influencers som marknadsför ”tobaksfritt” snus i välbetalda samarbeten med stora tobaksföretag, säger Shannelle Sahlin.

– En ny Novusundersökning visar att reklamen når ut till ungdomar. Samtidigt har endast sex procent kunskap om att produkten framställs av tobak – som odlas av miljontals oavlönade barnarbetare, fortsätter hon.

Shannelle Sahlin och Andrea Kärrman är på föreläsningsturné åt A Non Smoking Generations för att öka denna kunskap och motivera unga att avstå alla former av tobak. De stannade till i Kristinehamn. De besökte Brogårdsgymnasiet men träffade även elever från Presterud.

– Tobak är inte bara farligt för brukarna. Det är den också för de som tillverkar den, främst barnen. Det gäller även den tobak som säljs som tobaksfritt. Många barn skadas av giftet i plantan under hanteringen och av bekämpningsmedel, säger Andrea Kärrman.

Tobakstillverkningarna motverkar alla FN:s globala mål för 2030. Ett mål är klimatet.

– De skövlar regnskog för tobaksplantagen. Det ökar den globala uppvärmningen, säger Shannelle Sahlin.

Motverkar folkhälsan

Industrin motverkar också målet för folkhälsan.

– Att bruka tobak ger sjukdomar. En del måste på sikt sjukskriva sig. De som tillverkar den blir ofta sjuka. En arbetare får i sig nikotin motsvarande 51 cigaretter varje dag, säger Andrea Kärrman.

Det finns en myt att bönderna och arbetarna tjänar mycket pengar på tobak.

– Det är inte lönsamt för andra än tobaksindustrin. Den lånar i stället ut pengar till bönder med usla avtal som tvingar dem att fortsätta odla tobak och låta barnen göra det billigt, säger Shannelle Sahlin.

Nikita Haweling, läser vård och omsorg på Presterudsgymnasiet. Hon är själv rökare men har fått sig en funderare efter föreläsningen.

– Det känns fruktansvärt när jag hör att barnarbete ligger bakom mina cigarretter. Alla brukare bär ett ansvar för tobaksindustrin och alla har ett ansvar för att vi ska nå de globala målen. Det gäller även mig, säger hon.

Tobaksbarn i VärmlandFöreläsning ska ge nytt perspektiv på tobak

Artikeltaggar

BrogårdshallenKristinehamns kommunSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.