Hoppa till huvudinnehållet

Ny personalgåva från Regionen – åter utan upphandling

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Regiondirektören Peter Bäckstrand bjuder även i år de anställda på en extra coronagåva.
Regiondirektören Peter Bäckstrand bjuder även i år de anställda på en extra coronagåva. Foto: Tommy Andersson

Region Värmland ger även i år en särskild coronagåva till sina anställda. Den här gången får varje anställd 2 000 kronor.

Inte heller den här gången har regionen valt att upphandla gåvan.

Avslöjande: Kommunens julgåva till anställda kan bryta mot lagen

Precis som förra året så ger regeringen och Skatteverket möjligheter för arbetsgivare att ge en särskild gåva till sina anställda med anledning av coronapandemin. I år är beloppet dessutom utökat till 2 000 kronor som arbetsgivaren inte behöver skatta för.

Region Värmland nappade på möjligheten förra året och gör så även i år.

– Det känns jätteroligt att vi kan ge en symbolisk uppskattning för det goda jobb som har gjorts, säger regiondirektören Peter Bäckstrand.

Stödja näringslivet

En annan poäng med gåvan är att stimulera det lokala näringslivet, så precis som förra året handlar det om presentkort som de anställda ska kunna använda i lokala butiker. Presentkorten köper regionen in via lokala handelsföreningar.

– Vi har ett avtal med Centrum Karlstad och med motsvarande föreningar i Säffle, Arvika och några andra platser i länet. Totalt tror jag att det är sju centrumföreningar, säger Peter Bäckstrand.

Avtalen med föreningarna har bara direktupphandlats, vilket man kan göra om det handlar om värden upp till 615 000 kronor. Personalgåvornas totala värde landar dock för regionen på cirka 16 miljoner kronor, vilket skulle innebär att man måste göra en konkurrensutsatt upphandling, men regionen menar att man bara direktupphandlar förmedlingen av presentkorten, inte gåvans totala summa.

– Det är vår tolkning att det är lagstiftarens intentioner att vi kan göra på det här viset, säger Peter Bäckstrand.

Ingen vägledning

Just det här upplägget ledde under förra året till en hel del diskussioner på det nationella planet och tillvägagångssättet ledde även till en anmälan till Konkurrensverket. Konkurrensverket valde dock att lägga ned ärendet och gav sålunda ingen tydlig vägledning i hur gåvorna ska hanteras.

– Vi har inte lyckats bottna i om det här är tillåtet eller inte. Generellt sett så kan man inte bryta ut bara förmedlingen i en upphandling och man får inte upphandla för att gynna det lokala näringslivet, men å andra sidan så säger lagstiftaren att det är intentionen. Det blir lite krångligt när det sägs olika saker, säger Malin de Joung, enhetschef på Konkurrensverket, som tillägger att uppläggen för de här gåvorna dessutom har sett olika ut på olika håll.

– Det gör att det är svårt att säga tydligt att det alltid bryter mot lagen.

Har det utrymmet

Region Värmland har dock gått på linjen att det är tillåtet att hoppa över en riktig konkurrensutsatt upphandling.

– Jag förstår inte riktigt hur vi annars skulle kunna gynna det lokala näringslivet, säger Peter Bäckstrand.

Du ser inte att det finns någon risk att det skulle kunna bryta mot upphandlingslagstiftningen?

– Det är vår bedömning att vi har det här utrymmet.

Fortsatt oklart om julgåvornas laglighetExpertkritiken: julgåvorna bröt mot lagen

Artikeltaggar

Centrum KarlstadEkonomiNyheterPeter BäckstrandRegion VärmlandSkatteverketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.