LEDARE: Varje vecka dör en arbetare på jobbet – var är ramaskriet?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Byggarbetsplatser hör till de mest olycksdrabbade.
Foto: Anders Wiklund TT
Vad är en arbetares liv värt? Gängvåldet skördar liv, vilket diskuteras flitigt. Mäns våld mot kvinnor får i alla fall under korta perioder det utrymme det förtjänar. Men var finns diskussionen om att en arbetare i veckan dör på jobbet?

Förra veckan skedde en tragisk olycka i Kramfors: en väggmodul föll över tre personer. En person klämdes ihjäl och två skadades. Veckan före det, en annan allvarlig arbetsplatsolycka vid en lantbruksfastighet i Skurup då en man omkom, och så vidare.

Dödsolyckorna påminner oss om att det är allt för vanligt att arbetare vaknar upp, gör sin vanliga morgonrutin och går till jobbet för att aldrig mer återvända till sina nära och kära.

Vad är en arbetares liv värt? Hur många flottare drunknade i älvarna? Hur många olyckor har inte skett genom åren på sågverken? I skogsbruket?

Hur många lastbilschaufförer har förolyckats när de kört timmer? Det finns inte mycket som kan sätta stopp för 60 ton tung timmerbil som far fram i 80 kilometer i timmen. Lastbilschaufförer är därför fortfarande en av de allra mest utsatta yrkesgrupperna.

Hur många har dött där järnvägen dragits fram?

År 1955 dog 425 personer på jobbet, längre tillbaka än så går inte statistiken. Under en lång tid gick dödstalen nedåt. Rationaliseringar, automatiseringar och robotiseringar gjorde att vissa farliga kroppsarbeten försvann.

Men framför allt var det vardagligt fackligt arbetet ute på arbetsplatserna som gjorde skillnaden. Samtidigt kunde Socialdemokraterna skärpa arbetsmiljölagstiftningar och ge skyddsombuden lagstadgad rätt att till och med vid behov tillfälligt stoppa arbetet på en arbetsplats.

Men det senaste tio åren har antalet dödsolyckor på arbetsplatser stabiliserats på i snitt 46 dödsolyckor per år - nästan en per vecka. Ska vi acceptera det?

Vanligast är dödsolyckor inom byggbranschen, värst är det på svartbyggen. Där finns inga kollektivavtal, fackklubbar och eller något systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetet utförs av utländsk arbetskraft som inte känner till sina rättigheter.

På dessa arbetsplatser släpps inte skyddsombuden in. Byggnads har därför krävt att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser - även dem utan kollektivavtal. Men arbetsgivarna har vägrat.

Därför har Byggnads vänt sig till Socialdemokraterna som la just ett sådant lagförslag som sent som förra året. Tyvärr röstades det ner av M, SD, C, KD och L.

"Vi har inget emot regionala skyddsombud men det finns så många andra problem på arbetsmarknaden i dag, som psykisk ohälsa", så löd motiveringen från Liberalernas talesperson.

Hade det varit möjligt att utan konsekvenser avvisa åtgärder mot gängvåld eller mäns våld mot kvinnor på samma sätt? Nej.

Det är bara om arbetares liv det går att tala på det sättet.

Så kallt och hårt är klassamhället.

Jonas Bergström

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.