Hoppa till huvudinnehållet

Europaderbyt nästa för San Moteur

Publicerad:
San Moteur vann utan problem. Foto: Lars Jakobsson

Kriteriehelgens avslutningsdag höll även den hög klass.

Mest intressant ur ett värmländskt perspektiv var om Björn Goop skulle kvala in sina två hästar till Europaderbyt som körs på Åby om två veckor.

Derbytrean San Moteur var storfavorit i sitt försök och hade inga som helst problem att vara bland de fyra som får chansen att på Åby tävla om ett förstapris på två miljoner kronor.

Björn var offensiv från sitt sjättespår bakom vingen och kunde redan i första kurvan överta spets av Global Badman. Efter 08,4 sista halvvarvet blev det en lätt seger.

– I dag var han helt perfekt och det kändes att han var bättre förberedd än inför Derbyt där han saknade något lopp för att vara helt på topp, kommenterade Goop vars häst troligen kommer att bli andrahandsfavorit i finalen men har definitivt chans att besegra Calgary Games med rätt resa.

Carl Johan Jepson blev i det loppet fyra med Napoleon Cash.

Åttonde raka från debuten

Björn hade i det andra kvalloppet med Wallawalla Broline som mötte Derbyvinnaren Calgary Games som tidigt fick överta spets och vann sin åttonde raka seger från debuten.

Goop svarade attack 1 400 meter före mål för att få rygg på Mister Hercules. Daniel Redéns häst motsvarade Björn förväntningar vilket gjorde att Wallawalla Broline kunde sitta kvar till mitt på upploppet och fixade en finalplats via sitt fjärdepris.

Stoeliten inledde V75-omgången och där gjorde Goops Svecak Palema sin debut mot Sverigeeliten. Tyvärr var stoet inte alls på humör och galopperade bort sig innan bilen släppt fältet i loppet där Kali Smart vann enkelt från spets på 1 10,2 över sprinterdistans med sin tränare Adrian Kolgjini.

Ett annat topplopp var STL Open som var finalen för de som via gulddivisionslopp under året, däribland Årjängs Stora, kvalat in i kampen om 750 000 kronor.

Goop hade kvalat in Short in Cash medan Carl Johan Jepson körde Handsome Brad åt Ulf Stenströmer men det blev det inga framskjutna placeringar för Färjestadskuskarna. Bäst gick det för Jepson som blev femma med Handsome Brad.

Cyber Lane spetsade men fick tufft tryck av Very Kronos som därmed bjöd ett drömlopp åt Daniel Wäjerstens Espirit Sisu som fixade den andra storloppssegern åt den lovande Bergsåkerstränaren.

I ett långlopp avslutade 40-oddsaren Digital Eye vasst med sin tränare Björn Goop vilket räckte till ett tredjepris bakom en överlägsen Kapten Brodde med Erik Adielsson.

Lätt från spets

I Stig H Akademiens lopp blev det en överlägsen spetsseger för Dante Kolgjini med Hannibal Face.

Helgen avslutades med långloppet Walther Lundbergs Memorial som kördes för 90:e gången.

Där visade sig Johan Untersteiners Maestro Crowe och vann säkert efter ett starkt slutvarv.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonDaniel RedénSan MoteurSolvallaTravUlf StenströmerV75

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.