Hoppa till huvudinnehållet

50 miljoner ska skydda Skåre mot Klarälven

Publicerad:
Här vid Skårenoret planerar Karlstads kommun ett översvämningsskydd med pumphus. En 2,6 kilometer lång skyddsvall är också tänkt att löpa längs Klarälven.
Här vid Skårenoret planerar Karlstads kommun ett översvämningsskydd med pumphus. En 2,6 kilometer lång skyddsvall är också tänkt att löpa längs Klarälven. Foto: Tommy Andersson

En 2,6 kilometer lång skyddsvall, ett översvämningsskydd med pumphus vid Skårenoret och en höjning av Skårevägen.

Det är exempel på hur Skåre ska skyddas mot Klarälven för runt 50 miljoner kronor.

– Nu pratar vi om ett 200-årsflöde, vilket är extremt, säger Malin Hedlund, översvämningssamordnare på Karlstads kommun.

Skåre och Stodene är två områden i Karlstads kommun som pekas ut som extra känsliga om Klarälven svämmar över. 2017 var översvämningsskyddet vid Torpnoret, granne med reningsverket, klart.

– Det var jätteviktigt att det kom på plats, även om det inte ser så ut just i dag. Vattenståndet i Klarälven är lågt, säger Malin Hedlund och tittar bort mot sandbankarna i älvfåran.

På fredagen mättes vattenståndet vid Torpnoret till 44,9 meter. Det är först vid 46,3 meter som översvämningsskyddets lucka stängs.

– Torpnoret är det översvämningsskydd i Karlstad som aktiveras flest gånger. Det sker flera gånger per år, säger Hedlund.

Översvämningsskyddet vid Skårenoret ska skydda mot ett 200-årsflöde vilket är ett extremt högt vattenstånd i Klarälven.
Översvämningsskyddet vid Skårenoret ska skydda mot ett 200-årsflöde vilket är ett extremt högt vattenstånd i Klarälven. Foto: Tommy Andersson

Nu håller Karlstads kommun på att planera för nästa steg enligt det översvämningsprogram som antogs 2010. Det rör sig om betydligt större åtgärder och mer pengar. Hittills har politikerna godkänt 20 miljoner kronor för investeringen vars slutnota lär landa på strax under 50 miljoner kronor.

– Vi gör utredningar, tittar på markavtal och gör modelleringar på vart vattnet tar vägen vid höga nivåer när hela översvämningsskyddet är på plats. Vi vill inte förvärra för någon annan plats längs Klarälven, säger Malin Hedlund.

Malin Hedlund, översvämningssamordnare på Karlstads kommun, tittar till översvämningsskyddet vid Torpnoret som kom på plats 2017.
Malin Hedlund, översvämningssamordnare på Karlstads kommun, tittar till översvämningsskyddet vid Torpnoret som kom på plats 2017. Foto: Tommy Andersson

Skyddet vid Torpnoret klarar i dag ett 10-årsflöde. Med justeringar ska det klara av ett 200-årsflöde. Befintlig pumpstation har den kapaciteten.

Exakt var skyddet vid Skårenoret placeras är inte bestämt. Förmodligen blir det i närheten av järnvägsbron intill Skårevägen.

En 2,6 kilometer lång skyddsvall kommer att löpa från strax norr om Skårebron till T-korsningen med Skårevägen och Gåsörtsvägen. Det är inget nytt landmärke i form av Hadrianus mur som ska uppföras.

– Nej, vi pratar om en gräs- eller jordvall mot Klarälven som integreras med omgivningen och blir till större delen runt en meter hög. På vissa ställen kan den bli två meter på grund av att marken är lägre, säger Malin Hedlund.

Mindre åtgärder planeras även längs riksväg 706 och söder om Grava kyrka.

– När vi ändå håller på bygger vi en ny gång- och cykelväg på 700 meter från norra delen av skyddet som kopplar ihop med befintlig gång- och cykelväg i söder.

I projektet ingår även att höja delar av Skårevägen. Det är svårt att spekulera när allt är färdigt. Enligt planeringen väntar det ett första spadtag 2024 eller 2025. Förmodligen det senare tror Malin Hedlund.

Hon lyfter fram att de planerade åtgärderna syftar till att skydda Skåre från höga flöden i Klarälven. Kommunen arbetar även med att skydda landområden från högt vattenstånd i Vänern och skyfall som drabbade Gävle i höstas.

– Om det är mycket vatten i Vänern kan det påverka Klarälven. Det var nog några Skårebor som fick vatten i källaren för något år sedan, men senaste gången Klarälven svämmade över ordentligt var 1995.

Malin Hedlund konstaterar att det kan bli aktuellt att höja Skårevägen för att ge ett ordentligt skydd mot Klarälven.
Malin Hedlund konstaterar att det kan bli aktuellt att höja Skårevägen för att ge ett ordentligt skydd mot Klarälven. Foto: Tommy Andersson

Kombinationen av högt vattenstånd i Klarälven och skyfallsliknande regn kan ställa till problem i Skårenoret om det planerade översvämningsskyddet aktiveras. Avrinningsområdet till Skårenoret är mycket större än till Torpnoret.

– Vi tittar på om det går att få till en tillfällig lösning där vattnet kan samlas tills pumparna hinner få ut vattnet i Klarälven, säger Malin Hedlund.

Det är som mest vatten i Klarälven under vårfloden medan skyfall inträffar på sensommaren. Risken är med andra ord inte överhängande.

Kommunens modelleringar visar att översvämningsskyddet vid Skårenoret inte kommer att påverka Klarälvens vattenstånd nämnvärt.

– Det blir ingen påverkan alls nedströms, däremot en liten uppströms. Vattennivån höjs med två centimeter, men det påverkar inte utbredningen, säger Malin Hedlund.

Översvämningsskyddet vid Torpnoret, som aktiveras flera gånger per år, invigdes 2017.
Översvämningsskyddet vid Torpnoret, som aktiveras flera gånger per år, invigdes 2017. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

KarlstadMalin HedlundSamhälleSkåre

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.