Replik: Låt fina veteranbilar få något värmländskt i tanken

Insändare
PUBLICERAD:
”Bilen är viktig för oss värmlänningar och både jag och miljöpartiet tror att de är viktiga också i framtiden”, skriver Per-Inge Lidén (MP).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bilar ligger oss värmlänningar varmt om hjärtat.

Signaturen s.a.r. gillar också bilar. Om det skriver hen i VF 22/9 där hen också menar att Miljöpartiet är ett rikemansparti för Stureplansfolk och tunnelbaneåkare som väljer svindyra elbilar, inte förstår vanligt folk som behöver vanliga bilar och att man istället borde inrikta miljöarbetet på att få ner överbefolkningen, få Kina att minska sina utsläpp och sluta importera saker som transporteras härs och tvärs över jordklotet.

Tack för synpunkter s.a.r. Bilen är viktig för oss värmlänningar och både jag och miljöpartiet tror att de är viktiga också i framtiden. Men jag tror vi kommer gå över till eldrift av nya bilar. Elmotorer är enklare att producera – det krävs bara större volymer, de släpper inte ut koldioxid vid körning och batterierna kommer få allt längre hållbarhet. Elbilar är dessutom roligare att köra tycker jag. Batterierna är verkligen haken, men de får allt längre hållbarhet och metallerna i dem kommer i allt större grad att återvinnas. Nu i starten hjälper staten till med ett bidrag på 70 000 kr för en elbil i syfte att få ner priserna.

Miljöpartiet vill fasa ut fossila bränslen till 2030. Jag tror det är nödvändigt för att vi ska kunna ha en beboelig planet att färdas på i framtiden. Klimatet förändras tyvärr väldigt snabbt. Men biobaserade bränslen är också på framväxt. De drivmedlen tillverkas inte i oljestater långt bort utan kan produceras också lokalt i Värmland. Olika former av biodiesel och bensin gjord på biobaserade produkter från skog och jord utvecklas och kommer helt säkert kunna vara ett komplement och göra att bilar med förbränningsmotorer kommer kunna köras (kanske med särskilda tillsatser för riktigt gamla bilar) under hela sin livstid. Även efter 2030.

Vad gäller produktionen i Kina, världshandeln och överbefolkning i världen håller jag med dig. Vi behöver pressa Kina att gå över till mer miljövänlig energiproduktion, stödja utvecklingen i tredje världen som gör att människor där kan lita på samhälle och sjukvård och vågar skaffa färre barn. Och vi ska försöka producera fler produkter lokalt. Varför köpa livsmedel från Sydamerika när vi har kunniga och kreativa bönder i Värmland som kan producera mat nära oss.

Framtiden är spännande. Och hållbar. Veteranbilar är en del av vårt kulturarv. I framtiden tror jag de kan gå på drivmedel vi kan göra här hemma i Värmland.

Per-Inge Lidén

Miljöpartist i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.