LEDARE: De som bygger Sverige går sönder

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Värk i rygg är det vanligaste problemet när byggnadsarbetare listar var det gör ont.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Många kroppsarbetare lever med smärtor, orkar inte motionera, leva eller umgås med sina barn. Det behövs hårdare regler för arbetsmiljön.

Under min uppväxt blev jag väl bekant med pappas snarkande. Han brukade vara hemma tidig kväll, runt sex, helt slut. Som skogsarbetare bar han tungt, det var motorsågar, bergsborrar, mätdon, ibland flera kilometer i kuperad terräng. Efter det fanns inte mycket annat att göra än att ta en tupplur.

Motion och lek fanns inte. Ändå klarade han sig lindrigt. Han var trött men hel. Andra blir förstörda, långt före pension. Dålig arbetsmiljö är ett samhällsproblem som måste åtgärdas.

En undersökning från fackförbundet Byggnads visar på fruktansvärda miljöer inom byggbranschen. Nio av tio, nästan alla, har smärtor från jobbet. Sju av tio har ont i ländryggen. Hälften har ont i nacken, fötterna och händerna. Hela kroppen gör ont och bakom siffrorna, i sig chockerande, döljer sig förstörda liv med verkningar i hela familjer.

Morfin och värktabletter är, säger förbundsordförande Johan Lindholm, vardag för byggnadsarbetare över 55.

Arbetsrelaterade smärtor förlamar mer än en kroppsrörelse. Det är pappor som vänder bort ansiktet från barnen när axeln hugger, mammor som ställer in svampplockningen, partners som inte kan ha sex, kusiner som slutat delta på den årliga paddlingsturen. Människor som till slut inte orkar och ger upp.

Har vi bara accepterat att vissa arbeten förstör liv? Vi vill att någon ska bygga hus, att någon ska sanera det som behöver saneras, att ytor ska städas. Ändå låter vi arbetsmiljön bli sämre hela tiden. Ändå låter vi 2 000 byggnadsarbetare sjukskrivas varje år.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, berättar att nio av tio byggnadsarbetare går runt med värk i kroppen av det fysiskt hårda jobbet.
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Något är sjukt. De som bygger och underhåller vårt land gör det under allt stressigare förhållanden. Det spelar ingen roll om det är bostadshus, vårdcentraler, perronger, kontorsbyggnader eller lagerlokaler. Allt pressas i pengar, tid och eftertanke.

Någonstans sitter upphandlare och vill få ned priset. En procent här och en procent där. Har de någonsin lagt sin hand på en inflammerad axel och känt? En muskel kan fatta eld, pulsera, skrika, bli vrång och stel som en träbit, med fyra dagar kvar innan helg. Upphandlarna har ingen aning om vad deras sifferlekar gör med de som ska utföra arbetet.

Arbetsgivare har länge tittat bort, nu måste de göra något. Det är deras ansvar att förhindra ohälsa, olycksfall och skador. Det måste straffa sig hårt att strunta i det. Arbetsmiljöverket måste få mycket mer resurser så att de kan inspektera fler arbetsplatser och göra fler utredningar.

Det krävs riskbedömningar för ergonomiska problem och långvarig belastning, det krävs regelbundna hälsoundersökningar med uppföljning och det krävs en ny form av vite mot arbetsgivare som brister. Arbetsmiljöverket måste kunna dela ut stora sanktioner vid långvariga brister, precis som de kan göra vid exempelvis fallolyckor.

Sverige skulle stanna upp om människor slutade gå till jobbet. Politiker, näringsliv, ja hela samhället, är beroende av att flera miljoner människor sliter på sina kroppar. Ändå görs så lite för att upprätthålla en fungerande arbetsmiljö. Det måste till en förändring nu.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.