LEDARE: Cementa har tagit regering och riksdag gisslan

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Cementas dåliga hantering av en ansökan om förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland har nu tvingat fram en grundlagsöverträdelse.
Foto: Karl Melander/TT
Regeringen bryter mot grundlagen när de vill införa en undantagslag för Cementas kalkbrytning, menar Lagrådet. ”Det struntar vi i”, svarar regeringen och i riksdagen sitter en majoritet som sannolikt inte kommer göra något väsen alls över händelsen annat än för att kritisera regeringen för att inte gå ännu längre. Det är kort sagt både juridiskt och demokratiskt tveksamt.

Cementa lämnar under sommaren in en så bristfällig miljökonsekvensbeskrivning i samband med att de ansöker om ett förnyat tillstånd att bryta kalk på Gotland att Mark- och miljööverdomstolen inte ens vill pröva ärendet.

Monopolföretagets branschorganisation slår upprört ut med händerna och förklarar att konsekvenserna av det beslutet kommer att bli helt oerhörda för det svenska samhället. Bostadsbyggen, vägbyggen, stora infrastrukturprojekt med hundratusentals arbetstillfällen kommer att påverkas.

Byggnads varnar för en kris värre än 90-talskrisen och gruvjätten LKAB flaggar för ett produktionsbortfall på uppemot 80 procent om Cementas tillstånd att bryta kalk inte får fortsätta efter att tillståndet går ut i oktober.

Får Cementa inte bryta kalk försvinner 75 procent av all cement som används i Sverige. Det räcker att se vad bristen på trä och halvledare gör för svensk produktion och svenska arbetstillfällen för att fatta att läget är kritiskt.

Det är tajt med tid och något måste göras. Till på köpet meddelar Högsta Domstolen, dit Cementa överklagat avslaget, att de inte tänker komma till undsättning.

Krisen rusar närmare och regeringen, stressad, pressad och med kniven på strupen, håller med och meddelar att Cementa beviljas, bara så där, ett åtta månader långt undantag genom att miljöbalken tillfälligt ändras. Kris undanröjd.

Men undantaget ifrågasattes från alla håll i samma stund det formulerades.

Från vänster framhöll man det orimliga i att regeringen hittar på undantagsregler som håller storföretag om ryggen när dessa struntar i miljölagstiftningen.

Från höger menade man att regeringen tvärtom var för snål med undantaget. Nog borde man fatta hur exceptionellt viktigt det är för svensk ekonomi att Cementas produktion inte hotas?

Från Lagrådet meddelade man i dagarna att undantagen regeringen dragit upp sannolikt bryter mot EU-rätten, att den definitivt strider mot grundlagen och att den regering som trots det går vidare med dem ”skadar tilltron till det svenska rättssystemet”.

Men regeringen tuffar på. På tisdagen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att de helt enkelt inte ser att de har något val.

– Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp, sa Baylan.

Och bland riksdagspartierna är det troligt att bara Vänsterpartiet som kommer att streta emot. För övriga partier är det viktigare att cementen flödar än att den svenska grundlagen efterlevs.

Sverige har lagt alla sina cementägg i en cementkorg på Gotland. Vi hade behövt och kommer fortsatt behöva alternativ. Idag har Cementa monopol och den ställningen använder de för att förmå Sverige att skriva om lagarna. Det är inte så det ska gå till.”

Man behöver inte vara vänsterpartist för att uppgivet nicka instämmande i Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Elin Segerlinds sammanfattning på Twitter om den senaste turen runt Cementas kalkbrytning på Gotland.

Nej, man kan nog till och med tycka att regeringen när allt kommer till kritan gör det enda rätta när de ger grönt ljus till Cementa att fortsätta och ÄNDÅ tycka att de juridiska turerna är förkastliga.

Är man ett tillräckligt stort företag och betyder tillräckligt mycket för svensk sysselsättning och ekonomi slipper man 2021 undan de lagar och regler som styr alla andra företag och får praktiskt taget hela riksdagen att leta ursäkter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.