Insändare: Rädda Höljes vildmark!

Insändare
PUBLICERAD:
”Vill vi verkligen förstöra Värmlands sista orörda mark med ineffektiv elproduktion?”
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
”Det är som en våldtäkt mot vår hembygd” var något ortsbefolkningen sa när det planerades vindkraftspark i Värmlands sista vildmark.

Fred. Olsen renewables planerar en vindkraftspark i Norra Värmland runt ett område som kallas Röknölen. Området skall rymma upp till 57stycken kraftverk som är 270 meter höga.

De säger att vindkraft är bra för miljön och ett effektivt sätt att producera el. Men kraftverkens rotorblad snurrar inte om det blåser för mycket eller för lite.

Kraftverken släpper även ifrån sig mikroplaster när de snurrar. På 15 år släpper ETT kraftverk ifrån sig 6 ton mikroplaster.

Är det något som är bra för miljön?

Det kommer även bli stora ingrepp i naturen om parken sätts upp.

Det måste grävas nya vägar och vindkraften ska sättas ner i backen.

Vindkraftsparken skadar inte bara naturen utan den skadar även djuren. Fåglar och fladdermöss tar det störst nöd på. Även kungsörnspar som häckar åker illa ut. Men andra djur kan även ta skada beroende på hur många fåglar som dör. För att det skadar eko-systemen.

Enligt mig är det varken effektivt eller miljövänligt. Vill vi verkligen förstöra Värmlands sista orörda mark med ineffektiv elproduktion?

Jag som bor i Höljes vill inte störas av blinkande ljus och sus från skogen och jag vill verkligen inte att den vackra orörda natur som finns kvar ska förstöras.

Vindkraftsparken kommer få stora konsekvenser på Höljes också. Det kommer inte locka nytt folk till byn och i princip hela ortsbefolkningen kommer vilja flytta. Och dessutom kommer värdena på husen sjunka extremt mycket. För vem vill bo i en vindkraftspark?

På en karta kan man se hur kraftverken planeras att placeras. Den visar att lite drygt 4000 hektar av 12 500 hektar av Höljes jaktlags jaktmark kommer bli vindkraftspark. Det är alltså 4000 hektar värdefull natur och bra jaktmark som kommer förstöras.

Vandringsleder som tidigare lockat folk kommer längre inte betyda något.

Utsikten från Granbergets utkikstorn och Röknölens brandvaktstorn kommer vara vindkraftverk.

Detta är något vi måste stoppa. Rädda Höljes vildmark och stoppa vindkraften!

Moa Jonasson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.