Debatt: Regeringens bostadspolitik – en rävsax för unga i Karlstad

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jessika Lundgren och Johan Nyhus, vd HSB Värmland respektive förbundsordförande HSB.
Att som ung bara kunna välja mellan att bo i en dyr ny hyresrätt, ett osäkert andrahandsboende eller hemma hos sina föräldrar är inte valfrihet. Det är ett svek mot den unga generationen, menar Johan Nyhus och Jessika Lundgren, HSB.

De tuffa amorteringskraven återinförs i en tid då tröskeln till bostadsmarknaden är högre än någonsin. I en tid då 100 000-tals unga står utan ett eget hem och det inte räcker med en normal inkomst för att få lån till en bostad.

Det hyrda boendet framställs ofta som den bästa boendeformen för unga, men en ny undersökning som Prognoscentret gjort på uppdrag av HSB visar att månadskostnaden för en nyproducerad hyresrätt är mer än dubbelt så hög jämfört med en ny bostadsrätt i Karlstad. Trots att bostadspriserna har stigit är det alltså fortfarande betydligt billigare att bo i en bostadsrätt.

För en person i 20-årsåldern som vill bo i en etta i Karlstad är det flera tusen kronor dyrare per månad om det är en ny hyresrätt jämfört med en ny bostadsrätt, inklusive ränta på bostadslånet. Om man räknar in amortering reduceras skillnaden en hel del, men även då är hyresrätten något dyrare per månad.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att amortering är ett sparande som minskar den egna skuldbördan och framtida räntekostnader. Medan en hyra går till en hyresvärd. Dessutom går man som hyresgäst i en hyresfastighet miste om en eventuell värdestegring på lägenheten.

Vad är det då för trösklar som hindrar unga att köpa en bostad, när det i regel är ett bättre ekonomiskt alternativ? Kraven för att få låna pengar till bostaden har skärpts kraftigt de senaste åren. Amorteringskraven är stränga och bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler satta med orimligt höga marginaler. Sen tillkommer kravet på kontantinsats som uppgår till 15 procent av köpeskillingen, ett väsentligt belopp som långt ifrån alla unga har på sitt sparkonto.

För en enrummare i Karlstad är det flera tusen kronor dyrare per månad om det är en ny hyresrätt jämfört med en ny bostadsrätt även om man inkluderar räntan på bostadslånet. Var har de unga Karlstadsborna råd att bo?
Foto: Emma Lindell

Visst behöver unga spara och det är sunt att amortera, men när en alltför stor andel av de unga stängs ute från bostadsmarknaden, då har det gått för långt. Det är inte fler åtstramningar som behövs utan kraftfulla åtgärder från regeringen som underlättar för unga att komma in på bostadsmarknaden:

1. Inför ett statligt startlån för unga

2. Uppmuntra ungas sparande genom ett stöd till bosparande

3. Lätta på amorteringskraven och gör dem mer flexibla.

Det passar inte alla att bo i en bostadsrätt, men att som ung bara kunna välja mellan att bo i en dyr ny hyresrätt, ett osäkert andrahandsboende eller hemma hos sina föräldrar är inte valfrihet. Det är ett svek mot den unga generationen.

Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

Jessika Lundgren, vd HSB Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.