LEDARE: Årets mest poänglösa riksdagsdebatt – trots 74 miljarder i reformer

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Budgetpropositionen för 2022. Reformer för 74 miljarder - men först i november vet vi om den, eller en omarbetad version, går igenom riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) tog sin budgetpromenad på måndagsmorgonen och efter lunch inleddes budgetdebatten i riksdagen. En av riksdagsåret mer poänglösa debatter.

Nej, inte för att budgetpropositionen är innehållslös eller oviktig. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterar nya reformer för 74 miljarder kronor trots allt. Bara fjolårets hisnande reformpaket på över 100 miljarder har någonsin varit större.

Men än ligger bara regeringens proposition på bordet. Oppositionspartiernas budgetmotioner kommer först om ytterligare några veckor – och vi är ingenstans i närheten av någon samsyn på budgeten från en majoritet i riksdagen.

Så frågan som kvarstår varje år är: varför så himla bråttom? Varför väntar vi inte tills alla partiers förslag faktiskt är presenterade innan vi låter de ekonomisk-politiska talespersonerna slänga käft med finansministern i riksdagen? Det är mer än två månader tills budgeten, hur den nu kommer att se ut när höstens förhandlingar är klara, ska klubbas.

Nu blev det i stället flera timmar med en finansminister som ansätts från alla håll i en debatt - ibland med ett tonläge som förskräcker, men som i sin tur mest kan få ett ”kommer om några veckor” till svar när hon kräver kritikernas alternativ.

Timmar med möjligen intressanta och skarpa replikskiften mellan partierna utanför regeringen men mest flum när det kom till politiska motförslag, för dessa har partierna inte formulerat än.

Socialdemokraterna och Miljöpartiets budgetpropp är på sina ställen överdådig. 74 miljarder kronor i reformutrymme pytsas ut både här och där. Alla ska få nåt. Ingen ska känna sig som förlorare. Pengarna finns och pandemikrisen ska motas.

Finansminister Magdalena Andersson (S) överlämnar budgetpropositionen till riksdagens talman Andreas Norlén inför budgetdebatten i riksdagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Magdalena Andersson (S) har i flera veckor varit tydlig med att den rymmer förslag som anpassade till de tänkta samarbetspartierna för att få budgeten genom riksdagen.

– Det finns förslag med som vi vet att V tycker är viktiga, som att laga revorna i våra trygghetssystem och stora satsningar på välfärden. Det finns också förslag som C tycker är attraktiva, som skattesänkningar till låg- och medelinkomsttagare och omfattande satsningar på landsbygden, sa hon på måndagen.

Nu är inte sånt som stärkt sjukförsäkring och pensioner ”eftergifter” till Vänsterpartiet. Det är politik som S-kongresser länge krävt. Inkomstskattesänkningar är inte nödvändigtvis heller Centerpolitik, men nog kunde den haft en ännu tydligare låginkomstprofil.

Men visst hade man kunnat önska att välfärdssatsningarna, statsbidragen till kommuner och regioner, varit ännu mer omfattande om det är kvalitetsförstärkningar i välfärden ute i landet man verkligen vill se och inte bara status quo.

Hur ska nånsin de anställda inom skola, vård och omsorg få bättre arbetsvillkor i den här takten när alla nya pengar som kommer bara täcker de vanliga uppskrivningarna?

Ja varför inte passa på att dra upp de stora skiljelinjerna mellan höger och vänster till max när man ändå är igång och utöka det offentliga spenderandet?

Eftersom det ändå hör till spelet att alla utanför regeringen ska rasa hejvilt på förslagen som läggs, både för att positionera sig gentemot väljarna och inför den oundvikliga kohandeln under hösten, kunde Andersson passat på att lägga på lite extra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.