LEDARE: Kyrkovalet blev det första valet på över 30 år som SD backar i

Ledare
PUBLICERAD:
Färre röstade i detta års kyrkoval, och färre röstad därtill på Sverigedemokraterna.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Söndagens kyrkoval var den första gången någonsin som Sverigedemokraterna backade i ett val.

Okej, kyrkovalet är inte ett vanligt politiskt val och bara en av sex röstberättigade pallrade sig denna gång i väg till en vallokal. Men ändå. Ända sedan partiet ställde upp i sitt första val, 1988, har utvecklingen varit dramatisk i en riktning; partiet har rusat fram. Vid flera tillfällen fördubblat stödet jämfört med valet innan.

Men denna gång, för första gången i ett val på över 30 år, backar SD.

En del av väljarna har vandrat vidare höger ut till nationalisterna i Alternativ för Sverige, vars företrädare huvudsakligen är gamla avhoppade ledande sverigedemokrater som verkligen ville renodla nationalismen.

Eftersom det i Svenska kyrkan inte finns någon spärr, som den fyraprocentspärr som finns i riksdagen där ett parti måste nå upp till det väljarstödet i ett val för att kunna få mandat, betyder Alternativ för Sveriges dryga 1,2 procent i stöd att de tar tre platser i kyrkomötet (dock inget från Värmland).

Normaliseringen av extrempartier i kyrkan är inget att hurra för, och hade det ”bara” handlat om att AfS tagit över gamla SD-väljare vore det knappast exempel på en positiv utveckling. Men även borträknat rösterna för AfS har stödet för SD minskat.

Vad kan det bero på, och hur ser man till att det upprepas igen nästa år i valen som verkligen räknas för de flesta väljarna?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.