Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Hjärtlöst att utvisa en 3-åring

Publicerad:
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Morgan Johanssons och Mikael Ribbenviks grova övertramp får inte bli verklighet.

Regeringens Morgan Johansson (S) och Migrationsverkets ansvarige direktör Mikael Ribbenvik anser att en 3-årig nigeriansk pojke skall utvisas trots att han inte har några anhöriga i Nigeria. Den inhumana politiken har nått vägs ände.

Grundproblemet är de direktiv som regeringen med Morgan Johansson i spetsen har utformat till Migrationsverket, likväl är min förhoppning att den oflexibla hållningen kan påverkas så att de grova övertrampen inte fortsätter att ske från Migrationsverkets sida... att regeringen ändrar direktiven tycks ju du dock inte vara för handen i brådrasket i dagens politiska tävlan om vem som skall föra den mest restriktiva invandringspolitiken. Ej heller med tanke på Migrationsverkets hållning.

Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör och ansvarig för verkets strategi yttrade sig för inte så länge sedan i en lördagsintervju i Ekot om migrationsdebatten, som han ansåg vara för känslosam.

Han vände sig då emot att enskilda politiker uttalar sig om myndighetens ärenden. Citat:

"Det jag har lite problem med är när politiker, oftast på lokalplanet, ger sig in i enskilda ärenden och går stenhårt på myndigheter och domstolar som sköter sina jobb och följer lagstiftningen."

Och han ansåg vidare att politikerna ofta:

”Verkar vara helt blinda för vilken lagstiftning vi har”, och att de saknar kunskaper om konsekvenserna av lagen, som de själva beslutat om. Citat:

"Om det är oönskade konsekvenser så måste man ändra lagen. Och att gå i Facebookgrupper och demonstrera eller uttala sig hårt i lokaltidningen som politiker kring ärenden som myndigheter sköter enligt lagstiftningen tycker jag är fel. Och när riksdagsledamöter gör det tycker jag att det är konstitutionellt fel också."

Så hans hållning är ett sätt att komma undan den egna möjligheten att tolka regelverket på ett humant sätt och inte stelbent, men när han nu gör det...lutar sig mot lagstiftningen som regeringen utformat på ett medvetet fyrkantigt sätt tillfredsställer han ju just viljan hos politiker av Morgan Johanssons snitt. Om vi önskar en human migrations-, flykting- och invandringspolitik är det regeringens hållning och ansvar för lagstiftningen och regelverket som borde nagelfaras och utforma alternativ till i första hand, men ingen är opåverkad av opinionsbildning även om det kan verka så ibland...så låt de ansvariga höra den humana rösten.

Stefan S Widqvist

Artikeltaggar

InsändareMigrationsverketMikael RibbenvikMorgan Johansson