Hoppa till huvudinnehållet

Här väntar barnen på skolbussen – fåtal meter från tungt trafikerad väg

Publicerad:
Med tung och snabbt åkande trafik nära busshållplatsen utanför Ica i Likenäs önskar föräldern Paulin Nohlén att hållplatsen flyttas till macken på andra sidan vägen, framför allt för att skydda skolbarnen.
Med tung och snabbt åkande trafik nära busshållplatsen utanför Ica i Likenäs önskar föräldern Paulin Nohlén att hållplatsen flyttas till macken på andra sidan vägen, framför allt för att skydda skolbarnen. Foto: Daniel Olausson

Snabbt åkande och tung trafik är ett allt större problem i Likenäs.

Särskilt utanför Ica-butiken, där skolbarnen väntar på skolbussen bara ett fåtal meter från vägen.

– Jag tror inte det är en fråga om ”om”, utan ”när” något händer, säger Paulin Nohlén.

Värmlandstrafik flyttar inte hållplatsen: ”Ser inte som ett alternativ”

Hon har själv tre döttrar, varav en av dem väntar på bussen varje morgon. Tillsammans med ett tiotal andra barn samsas de på en yta mellan Ica-butikens yttervägg och riksväg 62, som visserligen har en hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen.

– Men det är väldigt mycket tung trafik som går här, och den håller oftast inte femtio. Det kom en lastbil här precis innan du kom och den körde långt över femtio. Så det känns väldigt farligt att de ska stå så nära vägen, säger Paulin Nohlén där vi möts en kylslagen solig morgon utanför butiken.

Även på andra sidan den där butiksväggen har man reagerat. Där har makarna Johanna och Mattias Bergström Brunk huserat sedan de tog över butiken i december förra året, och de båda slogs tidigt av hur fort det stundtals körs ute på vägen.

– Vi reagerade typ direkt. Delvis för att utfarten till vår parkering är dålig, men också för att barnen står här utanför på morgonen, säger Johanna Bergström Brunk.

– Vi bor också längs vägen och det skakar i vitrinskåpet där hemma när det kommer lastbilar i 80-90, säger Mattias.

– Vi har försökt varna lite på sociala medier. Det var till exempel väldigt mycket älg i vintras, och du är ju alltid ute och pratar med ungarna på morgonen. Men det här är förkastligt och det står inte på, det kommer säkert hända något, säger Johanna.

Handlarna Mattias och Johanna Bergström Brunk har också reagerat på hur fort vissa kör utanför butiken och känner också en viss oro inför det faktum att skolbarnen står nära vägen.
Handlarna Mattias och Johanna Bergström Brunk har också reagerat på hur fort vissa kör utanför butiken och känner också en viss oro inför det faktum att skolbarnen står nära vägen. Foto: Daniel Olausson

Hon poängterar också att de står bakom Paulin Nohlén till hundra procent. Det är nämligen så att hon har en till synes enkel lösning på problematiken.

På andra sidan vägen ligger nämligen en mack med en förhållandevis stor parkering och en ännu större grusplan intill.

– Jag tänker mig att Värmlandstrafik kanske gör sig ett studiebesök upp hit för att få se hur det ser ut. Den parkeringen används för lastbilar, vägarbetare och tyngre trafik rent generellt, säger hon.

– Men barnen behöver inte ens stå precis där. De kan stå på grusplanen där borta, pekar hon.

Förslag om att flytta hållplatsen

Förslaget är alltså att flytta busshållplatsen till andra sidan vägen, uppskattningsvis hundra meter bort. Det skulle medföra en betydligt säkrare trafikmiljö för barnen, tänker hon.

– Men jag tänker ju också på bussen som parkerar här, det är ju jättedålig sikt. Kommer det då en lastbil som inte håller femtio så hinner ju inte den bromsa, då är den i arslet på bussen. Så det vore en säkerhet för busschauffören också.

Avståndet mellan 62:an och busshållplatsen är inte stort, och med en kurva som skyms av det gråa huset är det inte heller helt utan risk att svänga ut på vägen igen, anser Paulin Nohlén.
Avståndet mellan 62:an och busshållplatsen är inte stort, och med en kurva som skyms av det gråa huset är det inte heller helt utan risk att svänga ut på vägen igen, anser Paulin Nohlén. Foto: Daniel Olausson

Hon har själv varit i kontakt med Värmlandstrafik om ärendet, men upplever sig inte ha fått något direkt gehör för sitt förslag. Nu är det några fler som hört av sig och så mycket mer än att trycka på ser hon inte i nuläget att hon kan göra.

– Man vet ju hur barn är. Det är barn mellan 6-15 år och de är en 10-15 stycken som står här på morgonen. De kan busa och skojbråka och det behövs inte många felsteg så är du ute i vägen, och när vintern kommer blir det snö här och halkigt. Då är det dessutom lätt att halka.

Ville ha digital skylt

Johanna och Mattias Bergström Brunk har också drivit frågan, fast ur sitt perspektiv och inte minst då med tanke på att butiksentrén vetter ut mot vägen. De önskar en digital skylt som blinkar rött om förare kör för fort, men fick kalla handen.

– Vi lade upp ett ärende på det hos Transportstyrelsen och det tog bra lång tid innan vi fick svar. Men de tycker att femtio räcker som hastighetsbegränsning och att det räcker som kontroll över hur trafiken kör. De föreslog att vi skulle flytta vår entré och utfart istället, och det är ju ett gigantiskt projekt för oss, säger Johanna Bergström Brunk.

– Men vi tycker framför allt att det handlar om barnen. Du ser ju själv att det är inte många steg ut så är man på vägen. Och det är ett stort ansvar för små barn. Ja, många föräldrar sitter i sina bilar och väntar, men ändå. Det är så lätt bara att flytta den till andra sidan.

Artikeltaggar

Johanna Bergström BrunkLikenäsMattias Bergström BrunkTrafikTransportstyrelsenVärmlandstrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.