Debatt: Osmakligt att SD:s toppolitiker fördömer vårt arbete i församlingarna

Debatt
PUBLICERAD:
Johannes Fransson och Pernilla Edman, kandidater till kyrkomötet för Socialdemokraterna.
Kristen tro i ord och handling är solidaritet med våra medmänniskor oavsett om de finns i vår närhet eller om de befinner sig på andra sidan jorden, skriver Johannes Fransson och Pernilla Edman, kandidater till kyrkomötet för Socialdemokraterna i en replik på sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Aron Emilssons debattinlägg SD inför kyrkovalet: Nu tar vi tillbaka vår folkkyrka, där de anklagar Socialdemokraterna för vanstyre och politisering av Svenska kyrkan.

Sverigedemokraterna angriper, i en debattartikel den 13 september, den öppna demokratiska folkkyrkan och beskyller Socialdemokraterna för vanstyre i strid med kristen tro.

Sverigedemokratiska toppolitiker i Stockholm kritiserar och fördömer det dagliga arbetet i Karlstads stifts församlingar, det tar vi starkt avstånd ifrån.

Vi är aktiva socialdemokrater i kyrkan och hävdar med bestämdhet att Stadsmissionens stöd till utsatta i behov av omtanke, värme och mat är i linje med kristen tro. Kristendom i handling exemplifieras också i Skattkistan i Norrstrandskyrkan som erbjuder gratis vintagekläder för de som anser sig behöva.

Vanstyre? Inte är det misskötsel av resurser att satsa på sånggruppen Ester för unga tjejer eller Hoppets gäng, en grupp för unga i behov av särskilt stöd? Vi tycker att samtalsgrupperna i Torsby församlingshem och språkcaféet i Kristinehamn i högsta grad är viktig verksamhet, helt i linje med Jesu lära och verk. Det är också den internationella lunchen, med mat från hela världen, som årligen anordnas av Silbodals församling, den hade förmodligen Jesus och hans apostlar gärna varit med på.

Kristen tro i ord och handling är solidaritet med våra medmänniskor oavsett om de finns i vår närhet eller om de befinner sig på andra sidan jorden. ACT Svenska kyrkan är ett exempel på internationell solidaritet med de utsatta som drabbas hårdast av klimatförändringarnas konsekvenser.

Vi är stolta över att bidra till en öppen och värdig kyrka i människors vardag. För oss är det självklart att aktiviteter är avgiftsfria så att plånboken inte avgör möjligheten att delta.

Kyrkoval på söndag.
Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kyrkan ska finnas för människor i glädje och sorg, när livet är lustfyllt och när det krånglar till sig. Den ska finnas för behövande och utsatta, inte värdera och gradera människors tro eller ifrågasätta sexuell läggning eller bakgrund. Tillsammans ska vi fira gudstjänst, musicera och sjunga lovsånger, vi ska mötas i tro och tvivel.

Vi som själva är aktiva i kyrkan välkomnar alla till en öppen, inkluderande och varm folkkyrka. För oss är det att leva kärleksbudskapet varje dag!

Johannes Fransson (S), kandidat till kyrkomötet

Pernilla Edman (S), kandidat till kyrkomötet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.