Hoppa till huvudinnehållet

Spadtag för parken: ”Stranden blir kvar!”

Publicerad:
Byggledare Johan Härdne, stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) samt landskapsarkitekt och projektledare Louise Thyberg fattade spaden och kastade sand som startpunkt för ombyggnaden av Residensparken.
Byggledare Johan Härdne, stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) samt landskapsarkitekt och projektledare Louise Thyberg fattade spaden och kastade sand som startpunkt för ombyggnaden av Residensparken. Foto: Jonas Brefält

Tomas Ledin sjunger om ”sanden mellan tårna”. Det kan han fortsätta göra.

På fredagen kom besked om Residensparken.

– Stranden blir kvar, säger Erik Nilsson (KD).

Han är ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Karlstad och grävde på fredagen några symbolisk spadtag tillsammans med landskapsarkitekt Louise Thyberg och byggledare Johan Härdne som startpunkt för den ombyggnad av parken som presenterades redan i våras.

Residensparken ska få en ansiktslyftning

– Att vi inte startar förrän nu beror på att våra entreprenörer haft fullt upp fram till nu, säger Louise Thyberg.

– Byggtiden beräknas fram till jul. Sedan ska vi göra kompletteringar med planteringar till våren, säger Johan Härdne.

– Det här är en historisk dag. Nu ska vi göra i ordning den här platsen ordentligt. Kostnaden blir drygt fem miljoner kronor. Och sandstranden får bli kvar. Den har varit jätteuppskattad, säger Erik Nilsson.

Louise Thyberg berättar att hon bland annat utgått från historiska kartor för att delvis återskapa den hästskoformade parken från 1800-talet.
Louise Thyberg berättar att hon bland annat utgått från historiska kartor för att delvis återskapa den hästskoformade parken från 1800-talet. Foto: Jonas Brefält

Han berättar att stranden kompletteras med nya gångstråk, planteringar, belysning och en yta där mindre café- eller glassvagn kan parkeras.

– Jag tittade på historiska kartor och här ska vi kombinera finparken från 1800-talet, med sin halvmåneform, med en mer modern park där ungdomar vill hänga. Det gäller ju också att hitta balansen mellan Residenset på ena sidan och Timmys på den andra, säger Louise Thyberg om planen.

Entré till parken blir det från hörnet vid korsningen Järnvägsgatan, Älvgatan och Tingvallagatan. Där ska rullstolar och barnvagnar lätt ta sig in på gångstråken.

– Och i parken blir det pollarbelysning och effektbelysning. Inte för stark så den bländar, men det ska vara så ljust att parken känns trygg. Och växtligheten ska inte vara så tät att man känner att ”här kan någon gömma sig”. Över sandstranden tänker vi oss också linor med, inte kulörta lyktor, men väl glödlampor som gör det mysigt att hänga där även kvällstid.

”Sandstranden har blivit jätteuppskattad av Karlstadsborna, så den får vara kvar”, säger Erik Nilsson som vid spadtaget flankerades av Johan Härdne och Louise Thyberg.
”Sandstranden har blivit jätteuppskattad av Karlstadsborna, så den får vara kvar”, säger Erik Nilsson som vid spadtaget flankerades av Johan Härdne och Louise Thyberg. Foto: Jonas Brefält

Sandstranden som skapades för att täcka skadorna efter bärgningen av restaurang Båten, som kapsejsade i januari 2019, blir alltså kvar.

Efter båten: parken ska bli en beachSlutnotan landar på 3,8 miljonerBristande underhåll sänkte Båten

– Och vi ska ha solstolar kopplade med vajrar till bord i ett antal grupper så att stolarna går att vända åt det håll solen lyser från. De fina parkbänkar som finns här rustar vi upp och återanvänder och i planteringarna blir det både perenner och vårlökar, som kommer på plats till våren då det blir invigning. Och till dess sparar vi också en överraskning, säger Louise Thyberg lite lurigt.

– Vi vill att det här ska bli en plats där folk vill hänga under stora delar av dygnet och året. Ju fler som vistas här, desto tryggare kommer parken att kännas.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKarlstadParkerResidensparken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.