Debatt: Har Lund Kopparklint missat att Moderaterna föreslår samma sak?

Debatt
PUBLICERAD:
Det föreslagna förbudet mot fossila bränslen är kopplat till en utbyggnad av biobränsleförsörjningen, menar debattören.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Marléne Lund Kopparklint (M) menade i ett debattinlägg, Förbud av bensin och diesel begraver veteranbilarna, att Miljöpartiets förslag om förbud mot fossila bränslen skulle vara ett dråpslag mot veteranbilsentusiasterna. Förutom att hon i sak har fel om vad förslaget innebär, verkar hon inte veta att Moderaterna står bakom ett nästan identiskt förslag, skriver Johannes Wikström, ordförande för Miljöpartiet i Kil, i en replik.

Marléne Lund Kopparklint (M) berättar i lördagens VF att ett förbud mot fossila bränslen kommer att leda till att landet fylls av jättelika veteranbilskyrkogårdar, och för fram frågan om Miljöpartiet är "helt från vettet" som vill tidigarelägga förbudet.

En annan fråga är om det är riktigt vettigt att börja diskutera ett förslag med utgångspunkten att den som lagt fram det är tokig. Man kan istället generöst utgå ifrån att förslag läggs fram av förnuftiga skäl, ta reda på vilka dessa kan vara och sedan diskutera i sak.

När Marléne manar fram bilden av jättelika bilkyrkogårdar visar hon snarare att hon inte är riktigt påläst. För förbudet mot fossila bränslen är kopplat till en utbyggnad av biobränsleförsörjningen. Tekniskt kunniga veteranbilsägare som kan rusta upp rena vrak till säkra och körbara bilar har garanterat inga problem med att ställa om dem till biobränsledrift. Och på biobränsle kan både veteranbilar och andra bilar rulla miljösäkert under decennier i framtiden.

Att försöka minska på fossila bränslen är faktiskt inte ett dugg kontroversiellt. 2030 blir det förbjudet i Tyskland att sälja nyproducerade bilar som drivs med bensin eller diesel. Storbritannien är på samma spår. Nio länder inom EU vill rent av införa förbudet i hela EU och har uppmanat kommissionen att lagstifta om detta.

Och på närmare håll kan man hitta starkt stöd för omställningen till en helt fossilfri fordonsflotta, som Marléne Lund Kopparklint kanske skulle finna intressanta.

Nämligen i Moderaternas miljöprogram.

Johannes Wikström, ordförande MP Kil

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.