Hoppa till huvudinnehållet

Om en framtid med vakuumtåg och AI-robotar

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En så kallad hyperloop, ett sorts supersnabbt tåg som färdas i ett vakuumfyllt rör och som tar dig mellan Stockholm och Oslo på en halvtimme.

Det låter som en science fiction-saga, men enligt grundarna bakom Hyperloop en fullt realistisk transportlösning redan det här decenniet.

Jag läser en artikel på ämnet i Expressens Allt om resor. Ett ljudlöst och framför allt miljövänligt transportmedel som inte bara skulle minska beroendet av fossildriven trafik, den skulle också med sin snabbhet minska avstånden både städer och länder emellan.

Ett amerikanskt företag tror sig kunna ha den här sortens tåg i trafik redan till 2027 och liksom mycket annat har Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk haft ett finger med även i den här syltburken.

Elon Musk och hans SpaceX anordnade en tävling för att se vem som kunde utveckla ett så snabbt hyperloop-tåg som möjligt, och nu är den framtida transporttekniken här på riktigt.
Elon Musk och hans SpaceX anordnade en tävling för att se vem som kunde utveckla ett så snabbt hyperloop-tåg som möjligt, och nu är den framtida transporttekniken här på riktigt. Foto: Damian Dovarganes

Spännande. Och svindlande. Liksom Elon Musks senaste upptåg – robotar som med hjälp av AI ska kunna lära sig så kallade mänskliga sysslor, som att städa, gå ut med soporna eller handla. Den byggs också som fysiskt liten för att du som ägare ska kunna både springa ifrån den, och övermanna den. Om det behövs...

En allt mer teknisk framtid närmar sig steg för steg. Är vi redo? Det får så att säga framtiden utvisa. Den är bara en hyperloop bort.

Artikeltaggar

Elon MuskExpressenKrönikorMotorOsloStockholmTeknik och vetenskap