Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Nån borde kanske avgå inför varje partiledardebatt

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Stefan Löfven gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen på onsdagen och avtackades av bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Stefan Löfven gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen på onsdagen och avtackades av bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde sin sista riksdagsdebatt på onsdagen och första replikrundan ägnades därför åt avtackning med presenter och fina ord. Det blir en påminnelse om att det bakom den hårda retoriken faktiskt finns människor.

Moderatledaren Ulf Kristersson var först ut och lade ribban högt för de efter honom, med att avtacka Löfven med biljetter till Abba-konsert i London nästa sommar men än mer med varma och personliga ord om samarbetet med S-ledaren genom åren.

Sen följde en kavalkad av mer eller mindre varma omdömen där Jimmie Åkesson (SD) inte oväntat var den som hade svårast att låta äkta berömmet av Löfven, men även den Löfven i sin tur höll mest distans till i sitt tack.

Men ändå, när debatten sedan körde igång på riktigt med skarpa meningsutbyten och stundtals hård retorik hängde ändå den gemytliga stämningen kvar otippat länge. Och man påmindes om att de där alltmer eskalerade tongångarna speciellt i sociala medier faktiskt till stora delar är konstruerade av politiska strateger som tror att sånt är vad väljarna vill se. Retoriska käftsmällar och slag under bältet.

Men Busch hatar inte Löfven som inte hatar Kristersson som inte hatar Dadgostar. De är kollegor på samma arbetsplats och delar som det långt mer tid tillsammans i det vardagliga arbetet och i informella samtal än vad några timmars partiledardebatter i riksdag och i tv kan ge sken av.

Kanske borde en partiledare avgå inför varje partiledardebatt för att sätta tonen.

Artikeltaggar

LedarePartiledardebattStefan LöfvenUlf Kristersson