Debatt: Marléne Lund Kopparklint (M) har totalt missförstått MP:s förslag

Debatt
PUBLICERAD:
Monika Bubholz (MP)
Foto: Emma Lindell
Det är olyckligt att Lund Kopparklint gör en så stor sak av något som hon själv har missförstått, skriver miljöpartisten Monika Bubholz i en replik på moderaten Marléne Lund Kopparklints inlägg Förbud av bensin och diesel begraver veteranbilarna där hon verkar tro att MP:s förslag att stoppa nybilsförsäljning av bensin- och dieselbilar 2025 omfattar ett förbud av bensin- och dieselförsäljning.

I en debattartikel ifrågasätter Marléne Lund Kopparklint (M) hur veteranbilar ska ha en framtid då hon har uppfattat att Miljöpartiet ställt krav på att bensin och diesel ska förbjudas 2025. Det är dock en missuppfattning från Lund Kopparklints sida. Miljöpartiet har inte föreslagit något sådant drastiskt.

Miljöpartiet vill att nybilsförsäljningen av bensin- och dieselbilar ska upphöra 2025. Klimatkrisen är akut och politiken behöver ge tydliga riktlinjer för hur bilindustrin ska ställa om för att bli fossilfri. Elbilsförsäljningen boomar redan nu och om alla nya bilar som säljs är fossilfria kommer det om några år finnas gott om elbilar i en rimlig prisnivå för oss alla som hellre väljer att köpa begagnade bilar.

Moderaterna, det parti som Lund Kopparklint tillhör, föreslår samma sak men att fossilbilsförsäljningen upphör år 2030 istället, det vill säga fem år senare än Miljöpartiets förslag.

Det är olyckligt att Lund Kopparklint gör en så stor sak av något som hon själv har missförstått. Visst kan det ibland gå undan i politiken men jag kan önska att man ändå försöker ta in vilka förslag som andra partier har, och sen ifrågasätter dem om man inte håller med. Det är viss skillnad på att förbjuda nybilsförsäljningen av fossilbilar till 2025 och att förbjuda all bensin- och dieselförsäljning till 2025.

Sen vill jag skriva några ord om tonen i Lund Kopparklints debattartikel. Att anklaga Miljöpartiet för att vara helt från vettet, eller att fråga om vi med Miljöpartiets politik ska gå tillbaks till oxkärror, häst och vagn när man själv helt har missuppfattat frågan, är inte vad jag önskar av den politiska debatten eller den kommande valrörelsen.

Visst kan vi tycka olika i olika frågor, det har jag stor respekt för. Men jag skulle önska att Lund Kopparklint nästa gång tar sig en funderare på hur hon uttrycker sig och hur vi kan ha en politisk diskussion som inte nedvärderar andra medmänniskor.

Monika Bubholz, Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.