LEDARE: Postnord vill nog helst inte dela ut post alls

Ledare
PUBLICERAD:
Postnord övergår till varannandagsutdelning i Värmland under 2022, men det kommer så klart inte stanna där.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ursäkta om det låter konspiratoriskt, men nånstans undrar man ju om Postnords planer för försämrad utdelning av post är en strategi för att lägga ner... ja sig själva.

Postnords taktik påminner nämligen om när högerpolitiker vill sälja ut skolor, sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden. Man drar ner på resurserna, underblåser kritiken och nickar instämmande när de missnöjda ”kunderna” till slut väljer ett privat alternativ eftersom det i alla fall inte kan vara sämre.

Postnord planerar införa varannandagsutdelning i Värmland nästa år. Det uppmärksammade ledarsidan redan i våras och konstaterade då att de faktiskt inte vill stanna där. Målet lite längre fram är att få tillstånd att ta ännu längre tid på sig. Samla de allt färre breven på hög tills det är värt att köra postrundan.

I dag ska 95 procent av breven delas ut inom två arbetsdagar. I det nya förslaget som nu varit ute på remiss räcker det med att 85 procent kommer fram samma tid. Dessutom införs ett nytt krav där det räcker att 97 procent av breven ska ha delats ut inom fyra arbetsdagar. För de sista tre procenten brev finns ingen bortre tidsgräns uppsatt överhuvudtaget!”, skrev ledarsidan då.

De flesta ska få breven på två dagar, men bor du utanför tätbefolkat område kan du få vänta. Ibland rätt länge.

Det är, som VF uppmärksammande på nyhetsplats förra veckan, inte bara enskilda privatpersoner som räknar med att posten ska funka. För de som driver företag på lands- och i glesbygd betyder Postnords förslag ytterligare svårigheter. De har, till skillnad mot konkurrenterna inne i de större tätorterna, inte så många andra alternativ – och sju av tio, enligt företagarorganisationen Företagarna, ser varannandagsutdelning som problematisk.

Det bästa alternativet hade förstås varit digitala alternativ, men mobil- och bredbandstäckningen utanför tätorterna duger fortfarande inte för det. Det är inte tillräckligt stabilt.

Det är nu i alla fall jag påminns om hånet mot Håkan Juholt när han som socialdemokratisk partiordförande 2011-2012 i en intervju ondgjorde sig över konsekvenserna av att Telia Sonera, som de hette då, avvecklade sitt fasta telefonnät för 50 000 kunder.

Tiotusentals svenskar i glesbygd utan telefon, utan möjlighet att kontakta SOS Alarm och utan möjlighet att ha ett fungerande trygghetslarm. Utan fast telefon tvingades de nämligen förlita sig på mobiltelefon – och de 50 000 i fråga bodde utanför mobiltäckningsområdet.

”Man kan inte ha rätt att välja bort medborgare för att det är dyrt”, sa Juholt då.

Han hade rätt då och han har lika rätt nu. Där posten övertagit tidningsutdelningen hotar den glesare postutdelningen även lokaltidningen. Vad är poängen med att prenumerera på lokala nyheter om dessa tar en vecka att komma fram?

Men inte ens där tidningsutdelningen fungerar som förr sker det smärtfritt när allt färre väljer bort en papperstidningsprenumeration på lokaltidningen. Tidningsrundan tar ändå lika länge, sträckan är lika lång även om det bara är ett hushåll i hyreshuset eller fem i hela villakvarteret som ska ha tidningen. Även det kostar på de små marginalerna bland lokaltidningarna.

Just den lilla detaljen lyckades dock statsminister Stefan Löfven (S) få in i sin allra sista regeringsförklaring på tisdagen. Regeringen Löfvens sista budget föreslås omfatta ett stöd till tidningsdistributionen ”så att alla ska kunna få hem tidningen i brevlådan varje dag”.

”Ska det gå att arbeta i hela landet måste det gå att leva och bo i hela landet”, sa statsministern. Det räcker inte riktigt med en lokaltidning i brevlådan på morgonen för det. Men det är en början.

Jag kan väl ändå inte riktigt släppa misstanken att Postnord, vars enda existensberättigande är att dela ut post, helst skulle vilja slippa göra just detta.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.