DEBATT: Rösta i kyrkovalet för arbetsmiljöns skull – medarbetarna ska ha det bra

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kyrkovalet handlar även om arbetsmiljön för medarbetarna inom kyrkan, påminner fackförbundet Kommunal som har 6000 medlemmar bland kyrkans anställda.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utan kompetent personal skulle en stor del av kyrkans verksamheter vara omöjliga att bedriva, påminner företrädare för Kommunal och uppmanar alla som röstar i kyrkovalet att välja företrädare som har de anställdas bästa för ögonen.

Den 19 september är det kyrkoval, då kan alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år gå till valurnorna, och rösta fram sina politiska representanter. Kommunal tar en aktiv roll i valarbetet. Det gör vi för att runt 6 000 av medlemmarna arbetar för Svenska kyrkan. För oss handlar det om vilken arbetsgivare vi vill ha. Det handlar om vilken syn de har på arbetsmiljön och vilka förutsättningar de ger för att medarbetarna ska ha det bra på jobbet.

Det yttersta arbetsgivaransvaret hos Svenska kyrkan ligger hos den politiska ledningen. För att personalen ska ha en god arbetsmiljö, schyssta löner, heltidsanställningar och kompetensutveckling krävs en arbetsgivare som sätter de fackliga frågorna i första rummet.

Där ser vi att Socialdemokraterna har den bästa arbetsgivarpolitiken.

En stor del av verksamheterna i kyrkan vore omöjliga att bedriva utan all kompetent personal. Kyrkvaktmästare, barnskötare, lokalvårdare och andra yrkeskategorier behöver en arbetsgivare som verkar med deras bästa för ögonen.

Vi vill se en kyrka som är öppen, solidarisk och inkluderande. En folkkyrka som är till för alla, oavsett var du kommer ifrån, oavsett kön och sexuell läggning och där motstånd mot kvinnliga präster aldrig accepteras.

Nu har du som är medlem i Svenska kyrkan möjlighet att rösta för öppenhet, solidaritet, och goda arbetsvillkor. Ta den möjligheten på allvar. Det gör vi.

Linda Bååth, Avdelningsordförande Kommunal Västra Svealand

Karin Bäckman, Valledare Kommunal Västra Svealand

André Schwenk, Valledare Kommunal Västra Svealand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.