Hoppa till huvudinnehållet

Peter var räddningsledare vid dödsolyckan: ”Går inte att vara opåverkad”

Publicerad:
Peter Bergström, räddningschef i Sunne och Torsby, var räddningsledare under söndagens dödsolycka.
Peter Bergström, räddningschef i Sunne och Torsby, var räddningsledare under söndagens dödsolycka. Foto: Tommy Andersson

– Det går inte att vara opåverkad i en sådan här händelse.

Det säger Peter Bergström som var räddningsledare vid dödsolyckan i Bjälverud på söndagen.

Här hittar du alla artiklar om olyckan

Peter Bergström är räddningschef i Sunne och Torsby och verkade under söndagen även som regional insatsledare. Han kom till olycksplatsen efter 35-40 minuter och blev snabbt medveten att det inte fanns liv att rädda.

I stället påbörjades arbetet med att få loss de förolyckade ur bilarna.

– Det är tack och lov få brandmän som någonsin får vara med om en sådan här olycka, säger han och reflekterar hur nära sådana här saker kommer när det händer på ett mindre ställe där alla känner alla.

– Det är aldrig längre än ett steg emellan. Här är vi en del av samhället. Våra brandmän bor och verkar bland de här människorna och känner ofta de som behöver hjälp. Det gör det betydligt svårare att hantera ibland när man har olyckor här.

Han berömmer samtidigt räddningspersonalen för deras insats. De gjorde vad som krävdes.

– Det blir ett komplicerat arbete, men man blir ofta väldigt fokuserad när man är mitt inne i det och sållar bort många intryck. Men det går inte att vara opåverkad i en sådan här händelse.

Räddningschefen berömmer sina kollegor för deras insats.
Räddningschefen berömmer sina kollegor för deras insats. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

BjälverudBrott & blåljusDödsolyckan i BjälverudPeter Bergström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.