Hoppa till huvudinnehållet

Jakobsson om ändrad FBK-attityd – och nya draget: ”Kommer vara tuffare”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Färjestad general manager Peter Jakobsson gillar mycket det han fått se – och berättar om hur FBK tänker annorlunda kring matchning i vinter.
Färjestad general manager Peter Jakobsson gillar mycket det han fått se – och berättar om hur FBK tänker annorlunda kring matchning i vinter. Foto: Lisa Olaison

En svag försäsong gav en svag säsongsstart – och uppförsbacke hela vintern.

Ett år senare ser Peter Jakobsson andra signaler och tecken.

I en redig intervju berättar Färjestads general manager om möjligheten att värva, stortalangerna som hyllas och hur man i vinter tänker matcha laget annorlunda.

När Peter Jakobsson sammanfattade Färjestads åttondeplats, och 0–4-uttåg i kvarten mot blivande mästarna Växjö, var han tydlig med en sak.

Färjestad gjorde en alldeles för dålig försäsong, som man fick betala priset för när SHL startade.

Han var även tydlig med kravet han ställde: Samma misstag skulle inte upprepas 2021.

Med försäsong, med fyra inledande förluster och tre avslutande uddamålssegrar, och seriepremiär avklarad är frågan berättigad: Blev det bättre?

– Jag tycker att vi har tagit ganska stora steg, säger Peter Jakobsson och fortsätter:

– Det jag hör när jag pratar med spelare och människor runtomkring är hur vi blivit lite tuffare mot varandra, hur vi blivit tydligare mot varandra. Vi har spetsat till träningen och har lite högre krav på varandra. Tränarna ligger på spelarna lite mer, spelarna är på varandra mer själva. Jag tycker vi höjt nivån på allt vi gör.

Den givna följdfrågan, varför fanns inte den kravställningen redan i fjol?

– Jag vet egentligen inte. Vi kom fel in i det. Vi skulle spela CHL, och sen blir det lätt att skylla på att vi i stället fick möta allsvenska lag...

– Jag ska inte säga de var lika stora som i år, men det är lätt att glömma bort att vi hade stora förväntningar på oss även då. Vi kanske var lite unga, nu är vi mer rutinerade för att spela hockey längre – det är bara att erkänna. Men någon bra förklaring till det har jag inte.

”Ett maratonlopp”

Men även spelmässigt ser GM Jakobsson något annat mot i fjol.

– Vi kom in väldigt snett med försvarsspelet då, det blev inte som det skulle förra säsongen. Men där har vi börjat på en annan höjd i år. Vi förlorade några träningsmatcher först men jag tycker hela tiden vi tagit steg i rätt riktning.

– De sista två-tre var kliv åt rätt håll. Det är som ett maratonlopp. Vi vill vara jobbiga att möta, vi kommer vara tunga att möta när vi får ner puckarna djupt. Vi vill att Linus Johansson, Pontus Widerström, Gustav Rydahl, Jacob de la Rose och Victor Ejdsell ska vara som bäst och jobbigast i april... Sen ska man ta sig dit också, men vi börjar på en helt annan höjd i år.

”Fick lida för starten”

Och man fick med sig poäng och en seger direkt i premiären. Förra säsongen hade Färjestad två poäng efter fem matcher, lustigt nog just efter en straffseger borta mot Växjö precis som nu.

– Vi fick lida för den starten, två poäng och sist i serien efter fem matcher. Hade vi vunnit två till, tagit åtta poäng efter fem, är det de poäng vi hade behövt för att vara med och bråka topp fem – eller till och med topp fyra. Det är jäkligt små marginaler.

– Sen ska man inte dra för stora växlar efter en match. Men hemresan blev skönare, gruppen fick ett kvitto. Vi vände 0–2 mot Växjö som är ett av seriens mest strukturerade lag.

Vad gladde dig mest?

– Just det, sättet vi kom tillbaka på. Karaktären och styrkan vi visade. Plus att vi trots torsk i special teams, vi gör inget i PP men släpper ett i BP, kan åka från Växjö med två poäng. Det är också glädjande, trots att vi kan spela bättre än vi gjorde.

Victor Ejdsell trycker in 1–2-reduceringen i andra perioden.
Victor Ejdsell trycker in 1–2-reduceringen i andra perioden. Foto: HP Skoglund

Var ser du den förbättringspotentialen?

– Jag tycker vi har ännu fler som som kan vara delaktiga. Vi kan vara ännu jobbigare, ännu mer intensiva. Spela ännu rakare, bryta in på mål mer och bli mer obekväma. Plus få in något mål i powerplay. Så det är mycket vi kan göra bättre.

Fick mycket istid

Det sista beslutet Peter Jakobsson tog inför premiären var att säga tack och hej till Anton Karlsson, att inte erbjuda något kontrakt när hans provspelsavtal löpte ut.

Färjestad ligger därmed kvar på 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards på rena A-lagskontrakt.

Vilket handlingsutrymme har du om du skulle vilja börja skruva på bygget i höst?

– Det vet jag egentligen inte. Men på backsidan är vi snart sju när Jens Westin är i matchskick. Och jag tycker de unga killarna visat upp sig på ett såpass bra sätt.

– Dessutom har vi en så bra spets – jag tänker på Jesse Virtanen, på Mikael Wikstrand och på Albert Johansson – att vi ska kunna matcha in yngre förmågor längre bak i laget på mindre minuter.

Jesse Virtanen klockade in på 26.34 efter förlängning i Växjö, Mikael Wikstrand på 23.23.

– När man spelar lördag och sen först nästa lördag går det. Det kanske är lite tuffare om man spelar lördag, tisdag, torsdag, lördag. Samtidigt vet vi att många av de här killarna växer när de får spela mycket.

Ska matcha annorlunda

Och efter att de senaste åren konsekvent matchat sju backar, och ofta 13 forwards, har Färjestad nu bytt taktik – berättar Peter Jakobsson.

– Vi kommer vara mer restriktiva. Spela lite hårdare på sex backar och tolv forwards. Den där sjundebacken som eventuellt får tre-fem minuter, det är inte så lätt att göra något av de minuterna. Likväl för en 13:e forward som spelar fem-sju minuter.

Johan Pennerborn kommer inte sprida ut istiden lika ofta över sju backar.
Johan Pennerborn kommer inte sprida ut istiden lika ofta över sju backar. Foto: HP Skoglund

Jakobsson fortsätter:

– Dessutom: De som sjundebacken eller 13:e-forwarden tar tiden från är ofta de långt bak i laget, då blir det också knasigt – de behöver också sin istid för att känna trygghet. Vi kommer vara lite tuffare, spela hårdare på sex plus tolv – det är tanken.

Rögle har konsekvent matchat sex backar, den som varit sjua har fått stå över hela matchen men i stället fått spela en hel match nästa då någon annan back vilats.

– I alla fall när det finns luft i schemat, som det finns här och nu, så är det såklart att om man har väldigt duktiga hockeyspelare – då säger det sig självt att de ska spela mycket.

– Sen är det klart, går såna spelare sönder och något allvarligt händer – då får man titta på nyförvärv. Men annars tycker jag vi har möjlighet att matcha in dem. Och det gäller även på forwardssidan.

Löften får beröm

Och där finns några intressanta riktiga ungtuppar. För såväl under försäsongen som det seriespel som startades i helgen för Färjestads J20-lag, som inledde med 2–6 och 2–4 hemma mot Södertälje respektive Frölunda, finns löften som får lovord.

Som norska pojklandslagsforwarden Martin Johnsen.

– Det är klart vi tittar på de bästa spelarna i J20-laget och där visar han framfötterna, precis som en annan kille född 2004 i Gabriel Melin.

Melin kom även han till Färjestad inför säsongen 2020/2021, men österifrån då han är uppvuxen på Gotland.

– De två får mycket beröm. Jag såg matchen mot Frölunda i går och de gjorde det bra. De jagar de äldre killarna i J20, det är så det ska fungera.

Medans J20 spelade dubbelt hemma väntar som bekant tre till på bortaplan för herrlaget innan första matchen i Löfbergs Arena.

Ni vill få in en annan defensiv medvetenhet, är den lättare att spela in borta än det hade varit hemma?

– Jag kanske inte riktigt tänkt så, men när du säger det förstår jag att man kan se det så. Men det är klart att våra killar vill spela mot 6 000–8 000 mot Luleå och Djurgården också. Det var bara 2 000 i Växjö, men det var en fröjd att få vara där med dem. Sån oerhört skillnad mot förra säsongen, jag blir genuint lycklig.

– Jag hoppas alla förstår vilken häftig lördag det kommer bli den 2 oktober – sen ska vi spela tre riktigt bra bortamatcher innan dess. Därför var det skönt att ta de två poängen – utan poäng blir det så mycket frågetecken.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPeter Jakobsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.