Insändare: Har naturens skönhet inget värde?

Insändare
PUBLICERAD:
Ett handelsområde på Månsberget kommer förfula omgivningen ytterligare, anser insändarskribenten.
Foto: Håkan Strandman
Onsdagen 25 augusti fattade stadsbyggnadsnämnden det olyckliga beslutet att förstöra ett av Karlstads vackrare skogspartier som finns till allmänt och bekvämt beskådande. Jag menar Månsberget.

Du som är på väg till Bergvik passerar först det lilla Kommersområdet med Biltema i förgrunden. Inte särskilt störande med Månsbergets vackra tallskog som bakgrund.

Därefter passerar du den del av Månsberget som syns från ditt bilfönster. En del av natur som utlovar både skönhetsvärde och rofyllt lugn. Därefter möter dig synen av något av det fulaste våra arkitekter åstadkommit, nämligen Bergviks shoppingcenter. Bakom den asfaltsöknen som skapats för våra bilar tornar en vidsträckt gråmelerad byggnation ut sig. Åsynen påminner om den gigantiska betongkonstruktion som tyskarna byggde i Normandie som försvar mot de allierade.

Ingen nu levande människa, med ett uns av skönhetsmedvetande, kan påstå att shoppinganläggningar är vackra.

Nu har alltså stadsbyggnadsnämnden med en ynka rösts övervikt besluta att föreslå våra politiker att förfula ytterligare ett stycke vacker natur.

Erik Nilssons motivering i radio Värmland är lika tunn som talibanernas löften att kvinnorna skall få behålla sin status.

Att man på Månsberget endast skall få sälja ”så stora varor” att centrumhandeln inte drabbas är ett ytters svagt argument. Centrumhandeln är redan i en sådan kris att detta argument är ett slag i luften.

Vi vet ju alla att den bilfobi kommunen lider av, framför allt påhejade av Miljöpartisterna, effektivt drivit de bilburna kunderna ut ur centrum.

I Välsviken pågår just nu stora ingrepp i naturen till förmån för just den form av affärsverksamhet Erik Nilsson så varmt värnar om. Dessutom finns försäljningen av de varor herr Nilsson så varmt vurmar för redan på ett anta platser i Karlstad. Jag tänker inte här räkna upp alla.

Beslutet i stadsbyggnadsnämnden skall, vad jag förstår, framläggas till kommunstyrelsen för beslut. Även där kan det tyvärr hänga på en rösts övervikt. Detta är den tragiska delen av vår demokrati., som i många andra fall, borde ha beslutats av en kvalificerad majoritet. Det är alltid olyckligt när 51% av befolkningen kör över 49%.

När det gäller Månsberget och alla dess värden av biologiskt värdefulla ingredienser så är det min förhoppning att naturen har ett större värde än affärsvärden.

Norrmannen Thon har säkert tillräckligt med pengar för att klara sitt liv ock uppehälle utan ännu ett onödigt köpkomplex.

En tanke som dock infinner sig. Vilka tumskruvar har han på Karlstad Kommun för att få genomföra sin planer?

Jag har inte helt tappat tron på politiskt förnuft och ser fram emot kommunstyrelsens beslut att bevara Månsberget i sin nuvarande form.

P-G Thunström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.