Hoppa till huvudinnehållet

Efter valskrällen – nu siktar OR mot egen majoritet

Publicerad:
Så här såg det ut sent en söndagskväll för tre år sedan när det stod klart att Oberoende realister sensationellt vunnit lokalvalet i Hagfors. Hur det ser ut om ett år lär vi bli varse så småningom.
Så här såg det ut sent en söndagskväll för tre år sedan när det stod klart att Oberoende realister sensationellt vunnit lokalvalet i Hagfors. Hur det ser ut om ett år lär vi bli varse så småningom. Foto: Daniel Olausson

Det är bara ett år till nästa kommunval.

Efter skrällen senast spänner Oberoende realister bågen.

– Det skulle vara kul att få prova på egen majoritet och att få köra på i fyra år till, säger partiordförande Peter Åkerström (OR).

Det var valskrällen som gav eko i hela Sverige. Att mindre än 1,5 år efter bildandet bryta Socialdemokraternas historiska dominans i Hagfors kommun kom som en smärre chock för många.

Inte minst för Socialdemokraterna som tappade en fjärdedel av sina röster från valet 2014.

– Vi fick en tydlig signal från väljarna att man inte var nöjd med hur det sköttes lokalt och vi fick oss en näsbränna. Nu är det viktigt att vara ödmjuk inför det, bygga förtroende och visa varför det är oss man ska rösta på, säger Mikael Dahlqvist (S), ordförande för Hagfors arbetarekommun Socialdemokraterna.

Ja, det finns fler partier engagerade inom politiken i Hagfors, och de har samtliga agerat tungan på vågen i ett flertal olika frågor den här mandatperioden.

62 röster skiljde

Men när det vankas val om ett år är det OR och Socialdemokraterna som lär göra upp om själva valsegern. 2018 var det enbart 62 röster som skiljde partierna åt och efter att ha styrt i minoritet sedan dess och med all osäkerhet som präglat Hagforspolitiken de senaste åren siktar Oberoende realister på att få styra i egen majoritet efter nästa val.

– Det blir mycket lättare att driva den politik som vi vill. Nu är det hoppande majoriteter och det är på både gott och ont, säger Peter Åkerström.

Vad tror du om möjligheterna?

– Ganska goda, faktiskt. Det vi har gjort nu under de här åren sedan vi kom är i sig smått fantastiskt, måste jag säga. Vi fick ta över samtliga ordförandeposter och blev största parti utan i stort sett ingen politisk bakgrund. Och det har gått ganska bra, det vill jag påstå.

Peter Åkerström (OR) är numera ordförande i partiet han grundade sommaren 2017 och det är med helt andra förutsättningar och erfarenheter som Oberoende realister går in i den stundande valrörelsen jämfört med senast.
Peter Åkerström (OR) är numera ordförande i partiet han grundade sommaren 2017 och det är med helt andra förutsättningar och erfarenheter som Oberoende realister går in i den stundande valrörelsen jämfört med senast. Foto: Daniel Olausson

OR gick fram som starkast i Råda och Ekshärad i det förra valet, man vann med knapp marginal i valdistriktet Sunnemo-Uddeholm, men i Hagfors var det en tämligen stark socialdemokratisk dominans.

– Det är klart att vi måste fundera över det. Vi tappade också ganska mycket traditionella väljare i Hagfors, säger Mikael Dahlqvist och lyfter bland annat skolfrågan som var i ropet inför förra valet som en av anledningarna.

Vad har ni för målsättning?

– Det är ju naturligtvis att återigen bli det största partiet.

Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) framhåller vikten av det socialdemokratiska styret även på nationell nivå och menar att det är grunden till hur väl Hagfors och andra kommuner klarat sig igenom pandemin.
Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) framhåller vikten av det socialdemokratiska styret även på nationell nivå och menar att det är grunden till hur väl Hagfors och andra kommuner klarat sig igenom pandemin. Foto: Daniel Olausson

Varken OR eller S har några färdiga valstrategier klara i nuläget, men visst har det ägnats en och annan tanke åt valet nästa år.

Precis som för tre år sedan finns det en del som talar för en jämn duell parterna emellan även den här gången.

– Jag tror många har fått upp ögonen för lokal politik, och det känns jättebra. Det är fler och fler som tar del av det som händer, det kanske är lyckokastet vi gjorde med veckobrevet, till exempel, säger Peter Åkerström som uppmanar Hagforsborna att hålla utkik framöver när OR blivit färdiga med sitt valmanifest.

– Jag kan säga så här. Det är jag som står som ansvarig för valrörelsen, och det kan betyda ett och annat för dem som känner mig sedan tidigare. Något mer säger jag inte, skrattar han.

Artikeltaggar

HagforsMikael DahlqvistOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.