Debatt: Förbud av bensin och diesel begraver veteranbilarna

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Blir det bilkyrkogård för alla veteranbilar som blir stillastående om MP får igenom sitt förbud mot bensin och diesel, undrar debattören.
Foto: """"
Hur ska vanligt folk ha råd att ta sig fram på landsbygden i framtiden om Miljöpartiet får igenom sina krav på att bensin och diesel ska förbjudas inom några år, frågar sig Marléne Lund Kopparklint, moderat riksdagsledamot från Värmland.

Det rullande kulturarvet, alltså gamla motorfordon men även äldre fartyg, tåg och flygplan, är en hobby och ett intresse som sysselsätter flera hundratusen människor i Sverige.

Under många år har motorföreningar fått rapporter om problem för det rullande kulturarvet, som oftast uppstår till följd av att lagar och regler för vanliga fordon inte är tillämpliga på veteranfordon. Myndigheters bristande engagemang och kunskap om veteranfordon gör svårt för landets entusiaster.

Det senaste exemplet i raden är de uppmärksammade fallen om de USA-importerade veteranfordonen, där ansvariga myndigheter beslagtagit veteranbilar som skulle renoveras i Sverige. De som importerat fordonen har fått beskedet att deras bilar ska klassas som miljöfarligt avfall och måste skrotas. Dessutom anser myndigheten att importörerna bör bestraffas för att de importerat miljöavfall utan tillstånd.

Detta är ett hot mot hela rörelsen tillsammans med att det regeringsbärande partiet MP nu i dagarna gått ut med att de inom bara några få år ställer krav på att bensin och diesel ska förbjudas. När jag var på den återkommande bilträffen vid Café Freja i Kil var detta förslag det stora samtalsämnet och det stora frågan blev: Är MP helt från vettet?

En del lägger tusentals timmar i sina garage, medan andra bara kör omkring i sina fordon , visar upp dem på träffar och utställningar. Andra lever yrkesmässigt på att renovera objekt. Man kanske inte själv är aktiv bilentusiast men besöker gärna en bilträff, tar en tur med ett museitåg eller en gammal ångbåt av nostalgiska skäl. Hundra tusentals unga som gamla, älskar veteranbilar och motorevenemang.

Tyvärr fick jag inget svar av kulturminister Amanda Lind (MP) under debatten i torsdags, om man i samband med bränsleförbudet tänker öppna en ofantlig bilkyrkogård. Jag frågade också om hur vanligt folk med alla dessa förslag och käppar i hjulen, ska ha råd att ta sig fram på landsbygden i framtiden. Ska vi med Miljöpartiets politik gå tillbaks till oxkärror, häst och vagn?

Vi som bor på landsbygden har inte tillgång till t-bana runt hörnet eller ett stort utbud av kulturevenemang varje dag i veckan. Vi åker flera mil för nöjen, för att kunna träffa likasinnade och få njuta av veteranbilar. I debatten sa Amanda Lind att man vill uppmuntra till rullande kulturarvet och ser det som viktigt vilket är fantastiskt. Det är dock upp till bevis nu.

Marléne Lund Kopparklint, riksdagsledamot (M)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.