Jag får värka på bättre ryggrörelser

Krönikor
PUBLICERAD:
Det händer att jag klagar på ryggvärk när jag vaknar på morgonen.
Framför allt om jag spelat innebandy kvällen innan, som vi gör på måndagar med jobbet.
Nu ska jag sluta att beklaga mig.

För efter förra veckans ryggskott vet jag vad det innebär att ha ont i ryggen. De första dagarna – framför allt nätterna – gjorde det något så djävulusiskt ont bara jag gjorde några oförsiktiga rörelser eller hamnade i fel lägen med ryggen.

En natt – då jag försökte lägga mig på rygg på golvet med fötterna i högläge – började tårarna rinna längs kinderna. Jag låg på sidan på en matta i vardagsrummet och förmådde inte röra mig ur fläcken. Efter tio minuter – som kändes som minst det dubbla – insåg jag att det inte fanns någon hjälp att få. Det tog tid och gjorde ont, men på något sätt lyckades jag kravla mig upp till stående och med myrsteg promenera fram och tillbaka i lägenheten. Det var då det smärtade som minst.

Allt detta för att jag skrattade till kollega Jonas Brefälts skämt (läs tisdagens gomorronspalt). Det är inte hela sanningen. Det stämmer att han i dörröppningen till mitt kontorsrum levererade ett skämt som fick mig att hysteriskt skratta samtidigt som jag hastigt vred kontorsstolen åt höger.

Men roten till det onda var nog innebandyn några kvällar innan som jag följde upp med två långpromenader på lika många dagar. Det var under promenaderna det började hugga till i ryggen, men jag stålsatte mig och fortsatte. Jag skulle lyssnat till kroppens varningssignaler. Det är den främsta lärdomen – och att inte skratta och vrida på stolen samtidigt.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.