Debatt: En röst på ViSK är en röst för solidaritet och jämlikhet

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vänstern i Svenska kyrkan, ViSK, ställer för första gången upp i kyrkovalet i Karlstad stift, med kandidater till församlingar, stift och Kyrkomötet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vi är raka motsatsen till den extremhöger som mobiliserar för att stoppa kyrkans arbete för utsatta och förtryckta oavsett om detta sker här i Sverige eller i världen utanför, skriver ViSK-kandidater från olika pastorat i Karlstad stift inför kyrkovalet.

Jag var hungrig, och ni gav mig mat.

Jag var törstig, och ni gav mig vatten.

Jag var en främling, och ni öppnade

era hem för mig.

Matteus 25: 35

Ännu en sommar är på väg bort på tidens flod och snart kommer dygnets vågskålar att balansera med ljus i den ena och mörker i den andra. Vi som bor här uppe i Höga Nord kan förundras av årstidernas växlingar och naturens kraft. Tänk så sinnrikt allt fungerar: myrstackens febrila aktivitet i vårsolens värme, flyttfåglarnas inre kompass som manar till en färd över land och hav när hösten nalkas, nässelfjärilarnas dans i junikvällens solnedgång och norrskenets flammande sceneri en kall vinternatt. Så många underverk vi omges av och allt är gratis.

Å ena sidan naturen, ja det som vi lite högtidligt kan kalla Skapelsen. Och å den andra samhället, den värld som vi är med och skapar, förändrar och lever i generation efter generation. Det handlar både om vardagliga saker och märkliga konstruktioner som vi med teknikens hjälp utvecklat. Hela tiden förändras världen och verkligheten – så även vi människor.

Människovärdet i vårt samhälle mäts alltför ofta i produktivitet och konsumtionskraft. Penningvärdet/kreditkortet tenderar att ersätta det mänskliga värdet!

Skogen – vår gröna lunga – är utsatt för rovdrift jorden runt, haven förgiftas och klimatförändringarna åstadkommer förödelse i form av bränder eller våldsamma skyfall. Det är dags för en global plan för att säkra en möjlig framtid för oss alla. Vi kan inte längre stoppa huvudet i sanden, mossan, papperskorgen eller mobilen, vi måste göra vad vi kan i stort som i smått för att ta ut en ny och möjlig kurs för vår civilisation. Och vi gör det tillsammans!

Söndagen 19 september är den stora dagen för kyrkoval (men kan förtidsrösta från och med måndagen 6 september). Detta kyrkoval påverkar oss alla, våra värderingar och hur vi vill leva i vårt samhälle. En röst på Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) är en röst för solidaritet och jämlikhet. Vi är raka motsatsen till den extremhöger som mobiliserar för att stoppa kyrkans arbete för utsatta och förtryckta oavsett om detta sker här i Sverige eller i världen utanför.

Vårt övriga program i korthet lyder: För en feministisk kyrka. Stöd den demokratiska folkkyrkan. För en antirasistisk kyrka. För en klimatsmart kyrka.

I mässan bryts brödet, ett bröd som räcker för alla. Utifrån denna hållning bedriver kyrkan sitt diakonala arbete. Vår kyrka värnar om alla kvinnors rättigheter både i kyrkan och samhället. Alla tjänster och uppdrag i kyrkan ska vara öppna för kvinnor och alla präster ska viga par oavsett hur familjebildningen ser ut. HBTQ-personers rätt till full delaktighet i kyrkan ska garanteras.

Med förfärande tydlighet ser vi hur konflikter utvecklas till krig, vilket alltid drabbar civilbefolkningen mest. Se bara på detta arma Afghanistan – vad åstadkom den miljardrullande och kanonmullrande amerikanska närvaron under tjugo års tid? ViSK kämpar för en kyrka för fred, vi säger ja till nedrustning och nej till vapenexport (och Nato-anslutning). I stället vill vi arbeta för rättvisa och solidaritet mellan länder, folk och kulturer.

Det mest fundamentala för vårt gemensamma liv är inte längre självklart när allt skall resultera i vinst och lönsamhet på tillväxtens marknad. I stället för samtal öga mot öga har vi fått sociala medier, coronapandemin fick oss att ”hålla avstånd” i stället för att ”söka närhet”. Men under denna tid har vi också insett hur mycket vi betyder för varandra och vilket värde som ordet tillsammans har …

Gudstjänsten och mässan är en rik källa för samhörighet, stillhet, upprättelse och förlåtelse. Mässan utmanar och hjälper oss att se det heliga mötet med en annan människa, i ett möte med vårens första vitsippsbacke och i hur orättvisor vänds till rättvisa.

ViSK vill också se kyrkan som en viktig kulturell mötesplats med ett rikt och omfattande musik- och körliv.

Det finns många som är medlemmar i Svenska kyrkan utan att vara troende i vanlig mening, men som tror på de värden som trots allt finns i naturen, i medmänskligheten, i själva meningen med livet. Liksom det finns många religiösa människor som i sin vardag också vill bidra till en större öppenhet, tolerans och rättvisa – alla kan visa detta genom att lägga sin röst på ViSK i kyrkovalet!

Bengt Berg, Hanni Andersson, Patric Patric Carlsson, Elizabeth Johansson, Svante Nylund, Lina Ahl, Tuula Backman, ViSK-kandidater från olika pastorat i Karlstad stift

Fotnot:

Vänstern i Svenska kyrkan är en partipolitiskt oberoende kyrklig nomineringsgrupp. ViSK vill framhålla att Svenska kyrkan har en viktig funktion att fylla i samhället genom att tillsammans med de människor som lever i utsatthet hitta öppningar som ger utrymme för livskvalitet och hopp om ett jämlikt samhälle. Mer finns att läsa på www.visk.info

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.