Hoppa till huvudinnehållet

S i Värmland har gjort sitt val: ”Trygg och stabil ledare”

Publicerad:
Magdalena Andersson blir Värmlands val som efterträdare till avgående statsminister Stefan Löfven.
Magdalena Andersson blir Värmlands val som efterträdare till avgående statsminister Stefan Löfven. Foto: Peter Bäcker

Efter att tunga distrikt som Skåne, Halland och Skaraborg tidigare meddelat att de ger sitt stöd till Magdalena Andersson som ny partiordförande för Socialdemokraterna kom så även Värmlands besked sent på söndagen.

Och ja, även de väljer Magdalena Andersson.

Strax före klockan 21.00 avslutades mötet för Socialdemokraterna i Värmland där distriktet nu har enats om vem man kommer nominera till partiordförandeposten senare i höst – och som alltså kommer ersätta avgående statsministern Stefan Löfven.

– Vi kommer att nominera Magdalena Andersson, säger distriktsordföranden Åsa Johansson (S).

Beslutet växte fram efter en bred medlemsprocess där de 16 arbetarekommunerna i länet tagit in synpunkter från sina medlemmar.

– Vi hade ett möte förra söndagen där vi fick in massa synpunkter och har uppmanat medlemmarna att komma in med ytterligare synpunkter under hela den här veckan också om man hade sådana.

Åsa Johansson (S) berättar att man ser Magdalena Andersson som en kompetent och kunnig person att leda partiet.
Åsa Johansson (S) berättar att man ser Magdalena Andersson som en kompetent och kunnig person att leda partiet. Foto: Håkan Strandman

Även om det till en början rörde sig om många namn var det till sist ett rätt tydligt besked från medlemmarna i Värmland om vem man ville se efterträda Löfven.

– Det känns också väldigt bra att det finns många bra namn att diskutera, det tyder på att vi har många kompetenta ledare i vårt parti.

Åsa Johansson (S) berättar att det har varit alltifrån resonerande brev till telefonsamtal och medlemsomröstningar om vilka kandidater man vill se som partiordförande. Utifrån det underlaget kom så distriktsstyrelsen slutligen fram till att Värmland vill nominera Magdalena Andersson.

– Vi tycker att Magdalena är en kompetent och kunnig person som har en stark ideologisk kompass. Vi tror att hon kommer vara en trygg och stabil ledare för Socialdemokraterna i framtiden.

Magdalena Andersson har varit finansminister i Stefan Löfvens regeringar sedan 2014 men klev in som politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen redan 1996. Nio år senare blev hon inrikespolitisk rådgivare till Mona Sahlin.

Artikeltaggar

Magdalena AnderssonPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.