Hoppa till huvudinnehållet

Planen: Gör Fasaden till ett kulturens hus

Publicerad:
Anrika Fasaden i centrala Hagfors har stått tom länge, men nu undersöker kommunen huruvida man kan flytta in kultur och ungdomar i den igen.
Anrika Fasaden i centrala Hagfors har stått tom länge, men nu undersöker kommunen huruvida man kan flytta in kultur och ungdomar i den igen. Foto: Daniel Olausson

Ett kulturens hus, eller ungdomens, om du så vill.

Mycket talar för att anrika Fasaden åter blir ett kulturellt nav i centrala Hagfors.

– Vi ser väldigt positivt på att få till det här, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Den nya fastighetsägaren är med på tåget, kulturen och fritidsgården likaså – Fasaden ser ut att kunna hysa hem åt både kulturella yttringar och kommunens ungdomar, precis som den gjort tidigare under åren.

– Vi har haft blickarna mot Fasaden under en väldigt lång tid, vi hade också på tapeten om att köpa den när den var till salu, men dit nådde vi aldrig av olika anledningar, säger Jens Fischer.

En kulturell rockad

Det som diskuteras är alltså att flytta dit Kulturskolan från ÄBC, fritidsgården från Folktandvårdens gamla lokaler och bion från Hotell Monica.

– I grunden bygger det på att vi såg en potential med fastigheten, säger Jens Fischer som konstaterar hur läget intill Dalavägen och mitt i centrum lockar.

– Så det är positivt att vi väver ihop den med bion också, då får vi den centralt lagd och vi får också ett tydligt hus för kulturen. Vi vet att det är mycket idrott och idrottsfokus i kommunen och det är inget konstigt med det, men här får vi en typ av verksamhet för ungdomar som vill spela tv-spel, spela gitarr, göra uppträdanden eller vad det må vara. Det är därför vi också ser så positivt på det här.

Lokalytor frigörs

Det finns fler vinster. Att frigöra lokalytor nere på ÄBC är en, och att få till fler centrumnära bostäder i de gamla tandvårdslokalerna en annan.

Planen ligger på tjänstepersonernas bord.

– Vi ska få något att ta ställning till när det gäller drift och eventuella investeringskostnader. Det väntar vi på och det hoppas vi få till oss under hösten, säger Jens Fischer.

Artikeltaggar

HagforsJens FischerNöje/KulturOberoende realisterPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.