Hoppa till huvudinnehållet

Kåren ställer in arrangemang: Kan inte garantera säkerheten

Publicerad:
Isak Dahl
isak.dahl@vf.se
Johan Eriksson och Barsha Yilmaz från Karlstads Studentkår som hade planerat en säker nollning men nu ställer in två arrangemang på Borgmästarholmen.
Johan Eriksson och Barsha Yilmaz från Karlstads Studentkår som hade planerat en säker nollning men nu ställer in två arrangemang på Borgmästarholmen.

Polisen i Karlstad fick på tisdagskvällen avbryta en större sammankomst med studenter på Borgmästarholmen.

Karlstads studentkår som stod bakom arrangemanget ställer nu in sina övriga sammankomster.

Läs också

Enligt Johan Eriksson, kommunikatör på Karlstads studentkår, så tog kåren i samråd med polisen beslut om att avbryta tillställningen.

– Vi märke själva att vi inte skulle kunna hålla restriktionerna eftersom det var för mycket folk. Så vi började avlägsna personer med hjälp av föreningarna och sedan gjorde även polisen bedömningen att det inte kommer gå. Då valde vi att avbryta, säger han.

Planen med arrangemanget var att hålla kontroll på studenterna och undvika de spontana sammankomster som annars är vanliga under nollningen.

– Det var en avslutning på stadsvandringen, efteråt skulle alla eleverna kunna samlas på Borgmästarholmen, vi kände att de skulle vara tryggare.

I tillståndet hade man tagit höjd för att 3000 studenter skulle kunna samlas på Borgmästarholmen.

– Vi hade markupplåtelse och polistillstånd för arrangemanget. I planen utgick vi från en karta över platsen där varje förening skulle sitta tillsammans med sina studenter.

Studentkåren fanns också på plats med vatten, chips och handsprit,

– vi hade väldigt mycket nyktra faddrar som skulle hjälpa de nya studenterna.

Men när festen var i gång ignorerade för många studenter instruktionerna från studentkåren och den planerade smittsäkerheten gick om intet.

Enligt Johan Eriksson så ställer Karlstad studentkår nu in två arrangemang som varit planerade. Man hoppas i stället att de olika studentföreningarna ska fortsätta nollningen var för sig.

Uppstår då inte de spontana samlingar som ni från början ville undvika?

– Det är nog en stor risk att det kan hända, men vi kan inte hålla evenemang där vi står som ansvariga utan att kunna garantera säkerheten. Vi kommer fortsätta prata med alla förningar och be alla revidera de redan reviderade planerna, säger Johan Eriksson.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.