Hoppa till huvudinnehållet

Träd fälls i Kristinehamn för granbarkborren

Publicerad:
Kristinehamns kommun måste ta ner träd på Sandfallet, Presterud och i Hultet. Den har upptäckt stora angrepp av granbarkborre.
Kristinehamns kommun måste ta ner träd på Sandfallet, Presterud och i Hultet. Den har upptäckt stora angrepp av granbarkborre. Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Kristinehamns kommun har upptäckt stora angrepp av granbarkborre på Sandfallet, Presterud och i Hultet, därför måste träd tas ner.

– Det är extra viktigt att vi gör en åtgärd i våra strövområden för att minska risken att grenar, och i värsta fall hela träd, faller ner och skadar någon, säger Ylva Jonsson, fastighetschef i ett pressmeddelande.

Det var när kommunen lät genomföra en kontroll av skog i sina strövområden som granbarkborre konstaterades. För det svenska skogsbruket är granbarkborren en av de mest skadligaste insekterna, och problemet har drabbat Kristinehamn förr.

Problemet startade på allvar efter rekordsommarvärmen år 2018, därefter har problemet eskalerat. Nu är stora delar av det äldre trädbeståndet på Sandfallet, Presterud och Hultet så pass drabbade att de kan utgöra en säkerhetsrisk. Kommunen ska nu i samråd med Sveaskog och Stora Enso avverka de drabbade träden.

Nära villor

På Sandfallet finns träden som ska avverkas nära villaområdet. Här ska skogen tas ner så försiktigt som möjligt för att bevara de mest använda stigarna.

– Vi måste tyvärr ta bort ganska mycket granar på Sandfallet för att få bukt på problemet. Det gäller ett relativt stort område i anslutning till villaområdet på Taggsvampsvägen. Lyckligtvis kan vi spara tallar och lövträd, men påverkan kommer bli stor för de som brukar vistas i området, säger Ylva Jonsson.

På både Sandfallet och Hultet ska nya tallar planteras efter avverkningen. Det här kommer att ske utan någon markberedning. I Preseterudsområdet kommer de flesta tallar att sparas under avverkningen. Här kommer markberedning göras innan man kan plantera fler tallar och nya granar.

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunMiljöPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.