Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Varför låter vi det se ut så här i den svenska skolan?

Publicerad:
Pops Academy, för dig som tycker bra betyg i matte är viktigare än goda mattekunskaper.
Pops Academy, för dig som tycker bra betyg i matte är viktigare än goda mattekunskaper. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kanske blev en och annan förälder ändå pepp på planerade friskolan Pops Academys eventuella etablering i Karlstad efter förra veckans något kritiska ledare.

Av lärdomarna från de orter skolan redan finns verkar det vara ett bra alternativ för barn som är dåliga i matte där föräldrarna tycker det är viktigare med bra betyg i matte än faktiska mattekunskaper.

Pops Academy har nämligen lyckats med det smått otroliga att ge 92,5 procent (!) av sina elever högre betyg i just matte än eleverna presterat i nationella prov.

Kända skoldebattören Linnea Lindquist går på Twitter, där hon twittrar som @rektor_linnea, igenom statistiken för vad hon kallar ”skojarna” i Pops Academy.

Kraftiga överbetyg i matte kompletteras med en låg andel behöriga lärare, i år under 70 procent. Ändå lyckas skolan locka barn från mycket studievana hem där över åtta av tio föräldrar har eftergymnasial utbildning, nästan en dubbelt så hög andel som genomsnittet.

Vad är det som lockar högutbildade att sätta sina barn i skolor som sätter glädjebetyg?

En kvinna kommenterar Linnea Lindquists inlägg på Twitter: ”Har du mer fakta om Pops? Min son går där. Vi pluggar matte med honom på loven för vi litar inte på skolans omdömen. Betygen ok men inte mattekunskaperna.”

Betygen är ok men inte mattekunskaperna…

”Det är orimligt att betyg är myndighetsutövning och ett konkurrensmedel mellan skolor på samma gång”, konstaterar Lindquist. Det är att uttrycka det milt!

Betygsinflationen som bekräftats förekommer oftare i privata friskolor är det främsta konkurrensmedlet för att locka elever. För höga betyg är dörröppnaren till högre studier och till de mest prestigefulla och eftertraktade utbildningarna och programmen.

Men ”lovar” man praktiskt taget föräldrarna höga betyg, sätter man också press på lärarna på friskolorna att dela ut dem alldeles oavsett om det är befogat.

Någon annan kommenterar debattråden om Pops Academy med att berätta om hur en klass på en av skolorna saknade mattelärare och låg efter med en hel bok i matte där en förälder till sist klev in och ”tog mattelektionerna.”

Visst, det är enskilda föräldrars berättelser och betygsättning ska baseras på mer än resultatet på Nationellt prov. Men seriöst, vad ÄR detta?! Hur kan den svenska skolan få fortsätta förstöras på detta vis? Hur klarar dessutom den politiska högern av att försvara ett system som inget annat land i världen vill ha?

Något måste hända.

Ett fel trillade dock in i ledartexten i fredags. Det är förstås inte Academedia som i förlängningen ägs av ett danskt riskkapitalistföretag. Huvudägare för Academedia är svenska holdingföretaget Mellby Gård AB. ”En liten liten knopp på ett gigantiskt danskt riskkapitalbolag” är i stället företaget som vill bygga skolan, Altura.

Altura i sin tur är, som det står på den egna hemsidan ”en del av NREP, en vertikalt integrerad fastighetsutvecklare och investerare” som i sin tur ägs av Novi Holding A/S som i sin tur ägs av Novo Nordisk Fonden – som är den danska rika riskkapitaljätten med tillgångar på motsvarande 625 miljarder svenska kronor.

Ah, holdingföretag och riskkapitalister! Precis de vi vill ska driva svenska skolor förstås! Eller kanske inte.

Artikeltaggar

AcademediaFriskolorKarlstadLedareMarieberg