Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionsråd förstår SÄG:s esteter – vill återföra pengar

Publicerad:
Emma Wictorson, Johanna Vendel , Eric Ragnarsson och Majken Treviranus, som går   sista året på Sundsta-Älvkullegymnasiets estetiska program är missnöjda med att deras lokaler inte är upprustade. Nu får de medhåll från kommunens politiker.
Emma Wictorson, Johanna Vendel , Eric Ragnarsson och Majken Treviranus, som går sista året på Sundsta-Älvkullegymnasiets estetiska program är missnöjda med att deras lokaler inte är upprustade. Nu får de medhåll från kommunens politiker. Foto: HP Skoglund

Efter invigningen av det om- och nybyggda Sundsta-Älvkullegymnasiet kände sig elever vid de estetiska programmen besvikna. Deras lokaler hade inte rustats upp till samma standard som den övriga skolan. Nu får de medhåll av Anders Tallgren (S), oppositionsråd och vice ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen:

– Jag förstår att de upplever det som väldigt konstigt, säger han.

Esteter på SÄG känner sig bortglömda: ”Alla förutom vi har fått nya lokaler”Halvmiljardsatsningen invigd: ”Hej och heja nya SÄG!”Överblivna miljoner satsas på ridklubbenSkolpengar sätter fart på ridprojekt: ”Extra välkommet”

Anders Tallgren (S), oppositionsråd och vice ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun, förstår de gymnasielever som känner sig förfördelade efter invigningen av det nya Sundsta-Älvkullegymnasiet.

– Vi är likt eleverna förvånade över hur stora skillnader det är mellan de olika delarna. Vi har levt med uppfattningen att det skulle ske en ordentlig upprustning på insidan av de hus som sparades, säger han.

I projektbeskrivningen från 2016 står att de byggnader och huskroppar som bevarats ska få en ”behovsanpassad renovering”.

– Man får inte omedelbart uppfattningen att allt på insidan ska vara i princip oförändrat, vi upplever inte att detta var uppenbart.

Anders Tallgren säger att man inte var medveten om hur de estetiska elevernas lokaler såg ut när beslutet togs att flytta 20 miljoner till Färjestads ridklubb.

Anders Tallgren (S), oppositionsråd och vice ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun, förstår de gymnasielever som känner sig förfördelade efter invigningen av det nya Sundsta-Älvkullegymnasiet.
Anders Tallgren (S), oppositionsråd och vice ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun, förstår de gymnasielever som känner sig förfördelade efter invigningen av det nya Sundsta-Älvkullegymnasiet. Foto: Kent Sjögren

Efter förra veckans debatt gjorde han därför ett verksamhetsbesök på SÄG och nu avser han att återkomma med förslag kring kompletterande åtgärder.

– Det är märkligt att ett stort projekt har 20 miljoner över, samtidigt som stora delar av den gamla byggnaden har slitna skåp, gammal belysning och inredning som inte på något sätt är uppdaterat till 2020.

Anders Tallgren ser det därför som rimligt att det överskottet i första hand går tillbaka skolan. Visserligen är tanken att medel från investeringsramen och särskilda lokalanpassningsmedel ska användas för att bättra på lokalerna framöver.

– Men jag förstår ändå de elever som förväntade sig att en viss upprustning hade skett i samband med att den stora renoveringen och nybyggnationen invigdes. Jag förstå att de upplever det som väldigt konstigt.

Teknik- och fastighetsförvaltningen hade ärendet uppe på bordet förra veckan.

– Nu har vi skickat det vidare som ett formellt ärende till kommunstyrelsen och fullmäktige. Sedan måste vi få en exakt bild över vad som var beslutat och vad pengarna ska räcka till, säger Anders Tallgren.

Artikeltaggar

Anders TallgrenSkola och utbildningSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.