Hoppa till huvudinnehållet

Moderata riksdagsledamöter besökte MSB inför försvarsetableringen

Publicerad:
Jan Andersson, Pär Högman från MSB, Jörgen Berglund, Alexandra Anstrell, Marie Oudin och Pål Jonson deltog under besöket i Kristinehamn.
Jan Andersson, Pär Högman från MSB, Jörgen Berglund, Alexandra Anstrell, Marie Oudin och Pål Jonson deltog under besöket i Kristinehamn. Foto: Mats Zetterberg

Under måndagen besökte Pål Jonson, och andra moderater ur riksdagens försvarsutskott, MSB:s lager på det gamla regementsområdet vid Presterud.

– Vi är här för att se hur vi kan underlätta en återetablering av regementet i Kristinehamn, säger han.

Varken moderaterna eller MSB är bekymrade över att lagret ska tvingas lämna Kristinehamn för att regementet ska få plats.

– Vi ser fram emot en etablering av regementet. På andra orter i landet delar vi lokaler med försvaret, så då borde det fungera även här, säger Björn Johansson, verksamhetschef för MSB:s centrallager i Kristinehamn.

– Jag tror snarare vi kan dra nytta av och utveckla vårt samarbete, säger Pål Jonson.

Viktigt att MSB kan stanna

För kommunalråd Marie Oudin (M) är det viktigt att MSB blir kvar i Kristinehamn även efter försvarsetableringen, allra helst på Presterud.

– Vi har haft ett par möten med försvarsmakten. Den har aldrig sagt något annat än att MSB blir kvar, även om bådas verksamhet växer. Vi satsar sex miljoner kronor till att underlätta etableringen, säger hon.

Växande säkerhetsbälte

Det säkerhetsbälte av nya myndigheter, försvarsföretag och försvarsetableringar som finns från Karlstad till Örebro befinner sig i en stark expansionsfas. Moderaternas försvarspolitiska talesperson och ordförande i försvarsutskottet, Pål Jonson, besökte därför, tillsammans med övriga moderata ledamöter i försvarsutskottet, verksamhet som är viktig för att stärka Sveriges totalförsvar. Fokus för besöket låg såväl på nya regementet och försvarsindustri som civilt försvar och krisberedskap.

– Vi tror inte pengarna till satsningarna räcker, därför har vi drivit en ännu större budget. Statusen för etableringarna just nu är att flera nya regementen är på gång i år. Vad gäller Kristinehamn siktar vi på att det ska vara i full gång 2024, säger Pål Jonson.

På försvarsturné

Moderaterna i försvarsutskottet besökte MSB:s lager för krisberedskapsutrustning och det nya regementsområdet för A 9 i Kristinehamn. På eftermiddagen samma dag besöktes försvarsindustriföretagen BAE Systems och Saab Dynamics i Karlskoga. Dagen efter kom de till länsstyrelsen i Örebro län. Länsstyrelsen föreslås få en viktig roll för ledningen och samordningen av det civila försvaret i Mellansverige.

– Försvarsmakten rekryterar nyckelpersoner inför återetableringen i Kristinehamn. Rätt personal är avgörande när sådant ska genomföras, säger Pål Jonson.

Det försvarsbeslut som togs i december innebär betydande satsningar på en stärkt svensk försvarsförmåga i ljuset av ett försämrat omvärldsläge. För att stärka totalförsvaret och svensk krisberedskap är det flera bitar som måste falla på plats.

Nu kan du söka jobb på nya regementetFörsvarsmakten besökte tre platser för ett regemente

Artikeltaggar

Bostad och byggenKristinehamns kommunPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.