Hoppa till huvudinnehållet

Stekhet marknad för värmländska sommarstugor: ”Extrema skillnader”

Publicerad:
Isak Dahl
isak.dahl@vf.se
Priserna på värmländska fritidshus har ökat under pandemin.
Priserna på värmländska fritidshus har ökat under pandemin. Foto: Helena Karlsson

Under pandemin har det varit svårt för norrmännen att sälja sina fritidshus samtidigt som den inhemska efterfrågan ökat. Länets mäklare rapporterar även om ett kraftigt ökat intresse från tyska spekulanter.

De senaste åren har efterfrågan på fritidshus ökat kraftigt samtidigt som få objekt finns till salu.

– Före pandemin kanske det kom 4-5 personer på en visning nu kanske det är 25 personer, säger Maria Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Säffle, Åmål och Grums.

Ökningen kommer främst från inhemska köpare som för tillfället utgör runt 80 procent av spekulanterna. Intresset från Norge har genomgått en relativ minskning.

– Tidigare var kanske hälften norrmän. Det verkade som de var på väg tillbaka när gränsen öppnades tidigare under sommaren men det kom av sig när den stängdes igen.

Sydvästra Värmland är ett attraktivt läge för fritidshus, med närheten till både Oslo och Göteborg. Maria Larsson upplever att sommarstugan fått en ny roll hos svenskarna, det är inte längre avskildheten man söker.

–Det verkar som de nya köparna söker en plats där hela familjer kan samlas säger hon.

Enligt Gert Andersson, mäklare för Svensk fastighetsförmedling i Årjäng och Eda, även fler tyskar blivit spekulanter på värmländska fritidshus.

– Tidigare köpte kanske ett par tyskar om året fritidshus. Nu står de för en fjärdedel av all försäljning, säger han.

Gert Andersson tror ökade möjligheterna till distansarbete ligger bakom den tyska efterfrågan.

– De gillar sjöarna, naturen och att det inte är så tättbefolkat. Då har Värmland ett attraktivt prisläge, säger han.

Svängningar under pandemin

På Hemnet är antalet annonser för värmländska fritidshusannonser tillbaka på rekordnivåer men tidigare under pandemin har det varit en kraftig dipp.

– Det har varit extrema skillnader, när pandemin slog till så dippade antalet publicerade fritidshus tydligt, det var en utveckling som gick att se över hela landet, men den var betydligt större i Värmland, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg som tror att utländska ägare sköt upp planerade försäljningar under pandemin.

– Därför syns också en rekyl sedan restriktionerna har börjat lätta. Men man kan förvänta sig en normalisering i takt med att livet återgår till det normala, säger han.

Att efterfrågan ökat när det varit lättare att jobba hemifrån och svårare att resa utomlands märks också på Hemnets statistik.

– De få fritidshusannonser som legat ute genererar flera klick från sajtens besökare under pandemin än tidigare, säger Erik Holmberg.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiHemnet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.