Hoppa till huvudinnehållet

Tyck till om översiktsplanen!

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
”Karlstads nya översiktsplan måste tas fram i dialog med medborgarna”, betonar Socialdemokraterna i Karlstad.
”Karlstads nya översiktsplan måste tas fram i dialog med medborgarna”, betonar Socialdemokraterna i Karlstad. Foto: Ida Myrin

Karlstads kommun har tagit fram ett förslag till ny översiktsplan.

Den är omfattande och tar sikte så långt fram som 2050. Men det är en så kallad samrådsversion så det är fortfarande ett tidigt skede i processen. Nu är det viktigt att alla tycker till. Medborgare, myndigheter, grannkommuner, företag, föreningar och organisationer.

Vi Socialdemokrater har betonat vikten av dialog i den här planprocessen så att alla verkligen får möjlighet att säga sitt hjärtas mening. Vi var starkt bidragande till att kommunen förlängde samrådstiden till den 30 september och vi valde att inte ha så många politiska synpunkter i det här skedet utan vill lyssna in medlemmar och medborgare först. Det var viktigt för oss att inte planen bara skulle ställas ut under högsommaren och sedan var chansen att tycka till förbi. Fallet Busteruds gård som var aktuellt i media nyligen visar att det kan vara rena tillfälligheter som avgör att viktiga synpunkter kommer in i god tid. Det finns garanterat fler fall så därför är det viktigt att så många som möjligt tar del av materialet.

Vi har också en omfattande intern process i vårt parti för det här är en viktig framtidsfråga för alla. Så lämna gärna dina synpunkter till kommunen eller direkt till oss. Självklart är du också välkommen som medlem. Vi kommer förstås att lämna ett fullständigt remissvar så småningom men vi har redan drivit en del för oss viktiga principer så här långt i arbetet. Att kommunen ska fortsätta att växa och välkomna nya medborgare och arbetstillfällen men att det måste ske på ett hållbart sätt. Karlstad ska ta sin del av ansvaret för den globala klimatutmaningen. Att bostadsområden måste vara mer än bara bostäder, de ska vara naturliga mötesplatser i vardagen. Förskolor, skolor, vårdboenden, lekplatser, idrottsplatser och grönområden ska finnas i alla delar av vår kommun. Att bostadsbyggandet nu på allvar måste ske i hela kommunen, inte bara i Karlstad. Vi vill se fler bostäder i kommunens mindre tätorter och på landsbygden. Att tryggheten och jämlikheten måste öka genom en blandad bebyggelse i både befintliga och nya bostadsområden.

Karlstads nya översiktsplan måste tas fram i dialog med medborgarna och även om inte alla kommer att tycka lika så måste vi ta oss tiden att diskutera med och lyssna på varandra. Framtidens Karlstad bygger vi tillsammans.

Socialdemokraterna i Karlstad arbetar för ett attraktivt, tryggt och jämlikt Karlstad som är långsiktigt hållbart. Ett Karlstad för alla!

Sofia Magnusson, ordförande Socialdemokraterna i Karlstad

Per Aspengren, vice ordförande Socialdemokraterna i Karlstad

Linda Larsson (S), oppositionsråd

Anders Tallgren (S), oppositionsråd

Artikeltaggar

Anders TallgrenInsändareKarlstadLinda LarssonPer AspengrenSocialdemokraternaSofia Magnusson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.