Hoppa till huvudinnehållet

Formkurvan pekar uppåt – trots skadan: ”Nytt träningspers”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Kaiza Karlén har två tävlingar kvar innan säsongen är över för den här gången.
Kaiza Karlén har två tävlingar kvar innan säsongen är över för den här gången. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kaiza Karlén blickar tillbaka på en säsong där hon slagit nytt personligt rekord och hittat en stabilitet i sin hoppning.

Slaget om SM-guldet mot OS-hopparen Khaddi Sagnia har hon heller inte givit upp.

Värmländskan som 2019 vann SM-guld ligger på fjärdeplats på årsbästalistan. Men tvåan, sensationen Maja Åskag som vann JVM-guld i såväl längdhopp som tresteg i helgen väntas dock enbart göra en start i tresteg. Trea på listan är Tilde Johansson som redan avslutat sin säsong på grund av skada och operation.

Vägen ligger alltså öppen till såväl ett nytt SM-tecken som en Finnkampsstart för Kaiza Karlén. Efter ett månadslångt uppehåll i somras gjorde startade hon upp igen för ett par veckor sedan i Enköping och stannade på 6.34. En bit från de 6.52 hon hoppade i Finland i början av juni.

– Men väldigt bra för att vara första tävlingen, jag hade bara tån på plankan. Jag har ju haft ryggproblem hela våren och sommaren egentligen, jag har tagit det ganska lugnt. Jag gjorde ett pass i onsdags för att bestämma om det går, men det kändes bra och nu kör vi, säger Karlén.

Utvecklingskurvan fortsätter peka uppåt för Karlén som fyller 23 i december.

– Jag är jätteglad över hur säsongen har varit, jag har slagit pers två gånger samtidigt som jag inte fått någon superträff. Träffen som känns i hela kroppen och är en av de bästa känslorna som finns.

Formen verkar trots allt vara god hos Karlén som inte kunnat träna på med upplägget hon hade tänkt på grund av ryggskadan. Men för några veckor sedan hoppade hon längre än någonsin på träning.

– 6.39 är nytt träningspers för mig, det var ungefär tre veckor sedan.

Hon har inte givit upp kampen om guldet trots att Sagnia alltjämt står i en klass för sig i damernas längdhopp med ett årsbästa på 6.76 och ett personbästa på 6.92.

– Jag har inte givit upp på förhand, hon är inte så långt bort längre. Vi är alla där och tävlar och det är den dagen som gäller, vi har visat att vi kan ligga jämnt ändå och inget är klart. Jag ska ta medalj och göra min tävling, säger hon.

Artikeltaggar

FriidrottKaiza Karlén

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.