Hoppa till huvudinnehållet

Plan för drog- och beroendefria skolor antogs

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Sunne kommun, kommunhuset och kommunsköld.
Sunne kommun, kommunhuset och kommunsköld. Foto: Daniel Olausson

Med det gemensamma målet att hålla skolorna fria från droger och andra beroenden har Sutohamu-kommunerna tecknat en policy på området.

Där spelberoende och spel om pengar är en nyhet.

Policyn, som också är en handlingsplan, har tagits fram i samverkan med polisen och visar hur kommunerna gemensamt ska arbeta med de så kallade ANDTS-frågorna som berör alkohol, narkotika, dopning, tobak och numera alltså olika sorts spel.

– Vi ser i pandemins tecken att det kan finnas ökningstendenser där och det är viktigt att det jobbas stenhårt med de här viktiga frågorna. Så det är en viktig handlingsplan, säger Tobias Eriksson (S), kommunalråd i Sunne kommun som beslutade om policyn vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde.

Generellt kan man se att nätspelandet har ökat under pandemin, förklarar han vidare.

– Det kan ju då i sin tur få följder efter pandemin med problematik kopplat till spelberoende. Det återstår att se, säger han.

Uppföljande tillägg

Kommunstyrelsen antog policyn, med tillägg från Liberalernas Marianne Åhman (L) om att följa upp hur arbetet går.

– Vi lade till att vi gör en årlig uppföljning, det är precis som också Marianne påpekade att det räcker inte bara med att ha en handlingsplan, vi behöver se till att följa upp den också, säger kommunalrådet Kristina Lundberg (C).

Policyn ska också antas av de övriga kommunerna Hagfors, Munkfors och Torsby.

– Det är en styrka att vi fyra jobbar tillsammans, det underlättar för polisen också, säger Kristina Lundberg.

Artikeltaggar

ANDTHagforsKristina LundbergMarianne ÅhmanMunkforsPolitikSamhälleSunneTobias ErikssonTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.