Hoppa till huvudinnehållet

Ingen ätbar park – men mångfald

Publicerad:
Vänsterpartiet föreslår att Karlstads kommun anlägger en ätbar park. Men det säger majoriteten i teknik- och fastighetsnämnden nej till.
Vänsterpartiet föreslår att Karlstads kommun anlägger en ätbar park. Men det säger majoriteten i teknik- och fastighetsnämnden nej till. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiet föreslår att kommunen ska anlägga en ätbar park på central plats där Karlstadsborna kan plocka frukt. Det säger teknik- och fastighetsnämnden nej till. Men andra delar av motionen bifalls.

Det gäller mångfald och odlingsinslag i kommunägda parker. Något som redan finns i form av stadsnära odling i parker i Viken, på Herrhagen och i Allas trädgård på Kronoparken.

Att anlägga en kommundriven trädgård är dock vanskligare, menar nämndens majoritet. Fruktträd och bärbuskar kräver skötsel och fallfrukt behöver tas om hand. Det kan dessutom bli svårt att hitta en central plats i Karlstad där det går att säkerställa att jorden inte är förorenad.

Teknik- och fastighetsnämndens majoritet påminner däremot om det blågröna initiativet som presenterades i juni och som ligger i linje med elar av V-motionen. Det initiativet syftar till att stärka den biologiska mångfalden vid kommunens fastigheter. Där har förvaltningen fått till december på sig att lämna förslag på fler platser för insektshotell och ängar för pollinatörer.

Nytt initiativ för biologisk mångfald i stan

Artikeltaggar

FruktKarlstads kommunMiljöParkerPolitikTeknik- och fastighetsnämndenTrädgård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.