Hoppa till huvudinnehållet

Stall Goops stora derbyhopp enkelt till final

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Björn Goop och San Moteur är en av favoriterna i Derbyt på Jägersro.
Björn Goop och San Moteur är en av favoriterna i Derbyt på Jägersro. Foto: Erica Augustsson

Det var en viktig kväll på Jägersro under tisdagen när det var dags för kvalen till Svenskt Travderby.

Stall Goop har ett riktigt ess i leken med topphästen San Moteur som vann sitt försök lätt.

– Det känns jättebra men det var nervöst från sidan, sa ägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.

San Moteur har gjort en enda start i år och då imponerade han oerhört när han vann på Solvalla trots en tidig galopp. Sedan stod man över en tilltänkt start på Mantorp och gick direkt till Derbykvalen med San Moteur.

Som jättefavorit i sitt kval gjorde inte Björn Goop något misstag utan han körde till ledningen redan 1 800 meter från mål och San Moteur behövde inte visa mycket av sitt register för att vinna loppet.

– Det gick enkelt men han var duktig och kändes fin. Det är inte vanligt att man kommer till Derbykval med bara ett lopp under året men San Moteur är ingen häst som behöver lopp för att vara på topp utan det gäller bara att ha honom på topp. Det kommer att bli en jättetuff final men vi är nöjda med vår häst, sa Björn Goop.

Trekejsarslag

Men det kommer att bli ett stort slag mellan tre förhandsfavoriter nästa söndag, förutom San Moteur skötte sig Önas Prince och Calgary Games enligt förhandsritningarna.

Önas Prince tog ledningen i sitt kval och efter ett jämnt tempo i spets vann Önas Prince närmast före Marre's Dreamboy, som i sin tur avslutade ruskigt starkt från kön.

– Det kändes väldigt bra och nu kan man säga att halva jobbet är gjort. Det känns alltid bra när jag sitter bakom den här hästen och han har aldrig gjort mig besviken utan det är en fantastisk individ. Han gör vad han kan och jag är trygg med den här hästen. Jag petade till honom 50 kvar för att han skulle hålla sig skärpt hela vägen in i mål och jag är mycket nöjd, sa Per Nordström.

Spåren i Derbyfinalen

1) Brambling

2) San Moteur

3) Önas Prince

4) Henry Flyer Sisu

5) Calgary Games

6) Marre's Dreamboy

7) Global Badman

8) Kuyt F Boko

9) Chiru

10) Digital Races

11) Titan Yoda

12) Readly Lavec

Tre till final

Calgary Games gjorde sin sjätte start i karriären och han är fortfarande obesegrad. Jorma Kontio körde till ledningen efter ett halvvarv och Calgary Games var totalt ohotad till slut och var nog trots allt den som imponerade mest av alla. Calgary Games är en av tre derbyhästar från Timo Nurmos stall då även Henry Flyer Sisu och Chiru vann sina kval.

Bakom de tre stora lurar fjolårets Kriterievinnare Brambling. Han har haft en skada under året men kom tillbaka till tävlingsbanan i mitten av augusti. Det loppet hade gjort gott för formen för efter att Brambling släppts till ledningen mitt i sitt kval blev det en lätt seger före Kuyt F.Boko.

– Det löste sig bra när vi kom till ledningen och han gick undan på ett bra sätt. Med tanke på att han har fått stå över en hel del ska det här loppet föra honom framåt i form, sa Örjan Kihlström.

Spurtade vasst som tvåa

Björn Goop kvalade också in Eagle Eye Sherry till finalen av Derbystoet. Eagle Eye Sherry hamnade i tredje par utvändigt men med dåliga ryggar blev det en bra bit fram till ledande Tilda Express. Stall Goops häst kom med en mycket vass avslutning men Tilda Express höll undan.

Även Carl Johan Jepson kvalade in en häst till Derbystoet då Sayonara gjorde en rejäl insats från utvändigt om spetsvinnande Hall of Am.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonEagle Eye SherryHåkan ArvidssonJägersroSan MoteurTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.