Hoppa till huvudinnehållet

Vite på 300 000 hotar förlossningen på CSK – ”risk för ohälsa”

Publicerad:
Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder, annars väntar ett vite på 300 000 kronor.
Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder, annars väntar ett vite på 300 000 kronor. Foto: Håkan Strandman

De långvariga arbetsmiljöproblemen på förlossningen måste lösas direkt. Det anser Arbetsmiljöverket som kräver åtgärder senast den 31 oktober.

Annars väntar ett vite på 300 000 kronor.

Förlossningen en fråga för ArbetsmiljöverketKrisen på förlossningen har förvärrats

Det var i februari som skyddsombuden vid Kvinnokliniken begärde att Arbetsmiljöverket skulle utreda situationen på förlossningen, gynmottagningen och avdelning 14 på CSK. Orsaken var den pressade situationen som varit på avdelningarna under de senaste åren.

– Bemanningssituationen på främst förlossningen och BB har blivit ytterligare akut. Arbetsgivaren har en planering för åtgärder, men då läget anses vara akut väljer vi att skicka detta vidare till er på Arbetsmiljöverket, skrev Kommunals huvudskyddsombud Sandra Forsberg i anmälan då.

Och när Arbetsmiljöverkets utredning nu är klar så delar de skyddsombudens uppfattning om att arbetssituationen är ohållbar. Enligt Arbetsmiljöverket har Kvinnokliniken en ”arbetssituation där arbetsbelastning och de resurser som finns för att lösa arbetsuppgifterna inte är i balans” och de konstaterar att situationen har lett till en ”potentiellt skadlig arbetsbelastning” och att det är ”svårt för personalen att få tillräcklig återhämtning”.

Brist på kompetens

Arbetsmiljöverket konstaterar vidare att det råder brist på kompetens, att det saknas tydliga prioriteringar av arbetsuppgifter, att det saknas stöd från ledningen och att bemanningen ”bedöms som otillräcklig i nuläget” , vilket innebär ”en onödig belastning som medför risk för ohälsa”.

Sammantaget leder alla dessa brister, enligt Arbetsmiljöverket, till att det finns en risk för ohälsa i personalgruppen och att åtgärder måste till för att minska dessa risker. Senast den 31 oktober ska Kvinnokliniken se till att resurserna är bättre anpassade till kraven, att det finns tydliga riktlinjer om hur arbetsuppgifter ska skötas och prioriteras och vem personal kan vända sig till för att få hjälp och stöd.

Möts inte kraven hotar ett vite på 300 000 kronor.

VF har under måndagen sökt såväl ansvariga på Region Värmland som huvudskyddsombuden på arbetsplatsen för en kommentar, dock utan framgång.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadKvinnoklinikenVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.