Hoppa till huvudinnehållet

USA räddade tidigare Taserudselev från Afghanistan

Publicerad:
Isak Dahl
isak.dahl@vf.se

Ali Fatehi kom ensam till Sverige hösten 2015 och bodde i Arvika tills han fyra år senare utvisades till Afghanistan. Med hjälp av polsk säkerhetspolis och amerikanska myndigheter befinner han sig nu på säker mark i Qatar.

Läs också

Ali Fatehi som idag är 22 år kom till Sverige hösten 2015, han tillhör den utsatta minoritetsgruppen hazarer men fick inget uppehållstillstånd och för två år sedan utvisades han till Afghanistan. När talibanerna vid slutet av förra veckan intog Kabul greps han liksom många andra av panik.

– När talibanerna kom till Kabul i lördags blev alla människor oroliga. Talibanerna gick runt och sa till folk att hålla sig inomhus. Jag blev orolig eftersom jag har bott i Europa och är hazarer, många i Kabul vet om det och jag var rädd att någon skulle berätta för talibanerna, säger Ali Fatehi som dessutom inte är muslim utan har konverterat till Svenska kyrkan.

Berättade om flygplatsen

Enligt nyheterna skulle det finnas möjlighet att lämna landet via flygplatsen, så Ali gjorde som många andra och gav sig dit på vinst och förlust.

– Men från flygplatsen gick det inga flygplan. Det var jättemycket folk där och talibanerna piskade människor, säger Ali Fatehi innan internetuppkopplingen i Qatar blir för dålig för att fortsätta intervjun.

Via textmeddelande hänvisar han i stället till Anna Hilmersson, gymnasielärare på Taserudsgymnasiet i Arvika, som var Alis lärare och fortfarande hjälper honom i kontakten med de svenska myndigheterna.

– Ali har överklagat ett beslut från Migrationsverket och ärendet pågår fortfarande, säger hon.

Ali Fatehi återvände till Afghanistan 2019 men har pågående ärende.
Ali Fatehi återvände till Afghanistan 2019 men har pågående ärende.

Under paniken som utbröt under förra söndagen, efter att talibanerna tagit över Kabul på bara några timmar, rörde sig många människor till samma flygplats som Ali. Och USA:s militär evakuerade samtidigt staden på amerikansk personal.

– Människor som hade köpt flygbiljetter fick inte resa eftersom USA skulle använda flygplatsen för att ta sin personal från landet med amerikanskt militärflyg, säger Anna Hilmersson som berättar att flygplatsen bara ligger fem kilometer från centrala Kabul och att trycket därför blev massivt.

– Det fanns personer som klättrade upp på militärflygen vid avgång för att sedan ramla av i luften, säger hon.

Ali och hans flickvän fastnade i kaoset

– De tog sig inte vidare och inte därifrån, det gick inte att få något flyg och det gick inte heller att ta sig hem.

Anna Hilmersson har förstått det som att talibanerna piskade människor med cykelkedjor för att skingra folkmassan och få bort personer från flygplatsen, det sköts även skott.

– Ali hade somnat till när han satt sig för att vila och vaknade sedan av att han blev piskad. När hans flickvän försökte hjälpa honom blev hon också slagen.

Först på tisdag lyckades Ali ta sig hem från flygplatsen och nästa dag begav han sig i stället till franska ambassaden.

– Då hade talibanerna sagt att alla som kunde visa att de hade någon kontakt med Frankrike skulle kunna lämna landet den vägen. Så det samlades återigen jättemånga människor.

Hjälp från Polens säkerhetspolis

När Ali till slut lyckades komma in på ambassaden så fick han tag på en man som arbetade för den polska säkerhetspolisen. Anna Hilmersson hjälpte då Ali att förklara situationen.

– Jag förklarade att Ali är en före detta asylsökande i Sverige som har ett pågående ärende här eftersom han överklagat ett beslut om arbetstillstånd. Då lovade den polske säkerhetspolisen att göra allt som gick för att ordna en plats på Polens evakueringsplan åt Ali.

Det polska planet var tyvärr fullt, men senare på kvällen fick Ali i stället plats på ett amerikanskt militärflyg.

– Och natten till på fredag kunde Ali flyga till Qatar där han nu befinner sig. Han har fått visum där för en månad och sedan ska det avgöras vart han kommer ta vägen, det blir troligen Kanada eller USA.

Bild inifrån det amerikanska planet som tog Ali från Kabul till Qatar.
Bild inifrån det amerikanska planet som tog Ali från Kabul till Qatar.

Ali har med sig sin flickvän i Qatar men Anna Hilmersson vet inte hur det gått för hans kompis som också bott och studerat i Sverige.

– Senare ändrade talibanerna sitt beslut och stängde möjligheten att lämna landet via den franska ambassaden, säger hon.

Ali Fatehi har inte fått någon hjälp från svenska myndigheter sedan talibanerna intog Kabul.

– Tack för att ni inte har glömt mig, fast det var två år sedan jag lämnade Sverige.

Det är de första orden Ali Fatehi säger när han svarar i telefonen på plats i Qatar.

Artikeltaggar

NyheterSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.