Hoppa till huvudinnehållet

Nya klinikchefen ser ljust på framtiden

Publicerad:
Det har varit turbulent en längre tid på kvinnokliniken på Centralsjukhuset där chefer och personal sagt upp sig.
Det har varit turbulent en längre tid på kvinnokliniken på Centralsjukhuset där chefer och personal sagt upp sig. Foto: Håkan Strandman

Chefer och personal har sagt upp sig. Det har varit turbulent en längre tid på kvinnokliniken på Centralsjukhuset.

– Personal ska inte välja att avsluta sina anställningar på grund av negativ arbetsmiljö, säger Nina Skantz, ny klinikchef som tillträder i oktober.

Hon kommer från Halmstad och är i dag avdelningschef på kvinnohälsovården i södra Halland.

– Jag är van att coacha, motivera, samverka, fatta beslut och verkställa. Under min tid som chef har jag bidragit till att stärka arbetsmiljön på två arbetsplatser och det har jag inte gjort själv. Det är tillsammans med fantastisk personal som det har åstadkommits, säger Nina Skantz.

Situationen på den klinik där hon blir chef i oktober är fortsatt tuff enligt Sofia Vähäsalo, ordförande i Värmlands läns barnmorskeförening, som en intervju i VF i förra veckan berättade att många får jobba dubbelpass. I samma artikel sa slutenvårdschefen Mikael Bergenheim att det är barnmorskebrist i hela landet.

Fortsatt kris på förlossningen

Hur kan denna ekvation lösas?

– Precis som Mikael uppger är barnmorskebristen ett nationellt problem. Enligt min bedömning är det flera åtgärder som behöver vidtas för att väcka intresset för barnmorskeyrket. Att vi marknadsför och introducerar det för blivande sjuksköterskor under deras utbildning, bjuder in studenter till våra verksamheter för att öka deras kunskap kring vad yrket innebär och visar den fantastiska bredd som det ändå innebär att arbeta som barnmorska.

På senare tid har flera barnmorskor också sagt upp sig från CSK, men Nina Skantz tror att det är möjligt att locka tillbaka personal.

Nya chefen Nina Skantz börjar i oktober Hon ser ljust på framtiden, men påpekar samtidigt att de inte finns någon ”quickfix”.
Nya chefen Nina Skantz börjar i oktober Hon ser ljust på framtiden, men påpekar samtidigt att de inte finns någon ”quickfix”. Foto: Privat

– De utmaningar som finns på kvinnokliniken har ingen ”quickfix”. Alla måste ta sitt ansvar och bidra. Alla vill uppleva arbetsglädje och trivas på jobbet. Jag ser absolut möjligheter till att personal kommer tillbaka till kvinnokliniken.

Hon lyfter fram tvärprofessionellt arbete, kompetenshöjande insatser och utvecklingsmöjligheter som några faktorer som gör arbetsplatser attraktiva.

– Min erfarenhet är att rätt förutsättningar och en god kommunikation skapar engagemang samt delaktighet hos personal, säger Nina Skantz som fått besked om att Region Värmlands ledning redan genomfört åtgärder och att två externa företag gjort genomlysningar och kommit med förslag på fler åtgärder.

– God och hållbar arbetsmiljö ur ett helhetsperspektiv är grundläggande. Personal ska inte välja att avsluta sina anställningar på grund av negativ arbetsmiljö, utan de ska vilja komma och arbeta i våra verksamheter inom kvinnosjukvården.

Situationen på kliniken har diskuterats av fack, politiker, patienter och myndigheter en längre tid.

Förlossningen en fråga för ArbetsmiljöverketKvinnosjukvården får ny ledning – men bara temporärtTove nekades kejsarsnitt – sonen Henry dogRegionpolitiker vill ha mer personalinsynKaotisk förlossning där barnet avled leder till kritik från Ivo

I somras inledde Inspektionen för vård och omsorg också en särskild tillsyn av kvinnosjukvården vid CSK efter att ett barn avlidit dagarna efter en komplicerad förlossning.

– Den vård vi bedriver ska vara av god kvalitet och patientsäker, det är grundläggande och jag välkomnar Ivos tillsyn. Jag kommer tillsammans med ledning och personal fortsätta arbeta för en effektiv, god, kvalitativ och patientsäker vård för våra patienter, säger Nina Skantz.

Hon ser fram mot sitt nya uppdrag och blickar mot framtiden.

– Då var då, nu är nu och sen är sen som Janne Andersson, fotbollsförbundskaptenen och Halmstadssonen, skulle ha sagt. Jag ser fram emot mitt nya uppdrag som verksamhetschef på kvinnokliniken i Karlstad.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKvinnoklinikenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.