LEDARE: Behöver barn i Grums en simhall?

Ledare
PUBLICERAD:
Renovera det gamla eller bygga nytt badhus i Grums?
Foto: Peter Bäcker
144 miljoner kronor, det är 16 000 per kommuninvånare i Grums det. Från spädbarn upp till 100-åringar.

.Ett nytt badhus för 144 miljoner kronor, bara i anläggningskostnader – tillkommer gör förstås driftskostnader, för en kommun med 9000 invånare? Är det att använda de kommunala skattepengarna på rätt sätt, att ”strössla” med simhallar?

Det är så, med en ton av ifrågasättande, det brukar låta när frågan om skatteutjämningssystemet debatteras. Att små glesbygdsorter med ”misskött” ekonomi (vanligtvis inte alls speciellt misskött men med lite fler äldre än yngre) får en massa pengar från staten som de sedan slösar bort på sånt som utjämningskritikerna inte anses vara kärnverksamhet.

I Stockholm går det närmare 80 000 personer per simhall. Struntar vi i ett ögonblick i att det ryms 82(!) Stockholms stad i Värmlands län, ja då ”borde” Värmland totalt inte ens ha en handfull simhallar spridda över sin stora yta.

Barn skulle behöva bussar många långa mil till och från simskola och simma för det höga nöjets skull bara nåt många barn och unga skulle göra långt mer sällan. Eller så inser man att det kostar mer att driva kommunal service för färre.

Ett fungerande badhus ska Grums så klart ha. Ett som håller i längden vore att föredra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.