Debatt: Vi stärker pensionärernas ekonomi genom att sänka skatten på pensionerna

Debatt
PUBLICERAD:
Det bästa och snabbaste sättet att ge pensionärer bättre ekonomi är att sänka skatten, menar debattörerna.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Moderaterna är det parti som sänkt skatten mest för pensionärer och vi vill fortsätta att göra det, skriver moderaterna Maria Malmer Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson och Pål Jonson, riksdagsledamot för Värmland.

I september betalas det så kallade pensionstillägget ut för första gången. Moderaterna står bakom pensionstillägget men det finnas andra sätt att stärka pensionärernas ekonomi. Skattesänkningar på pensioner är det snabbaste sättet.

Under våren har pensionerna och pensionssystemet diskuterats livligt. Debatten har böljat fram och tillbaka kring om den så kallade pensionsavgiften ska höjas eller inte. Moderaternas besked i den på den punkten är att vi är beredda att se över pensionsavgiften, men att det tar decennier innan en höjning får fullt genomslag. Det är alltså inget som kommer att stärka pensionerna för dem som är pensionärer idag i någon högre utsträckning.

Pensionsgruppen har enats om ett pensionstillägg och Moderaterna står bakom detta. Tillägget börjar betalas ut i september och når pensionärer som har arbetat.

Men tillägget räcker inte. Framför allt måste de pensionärer som har minst marginaler få mer pengar i plånboken. Snabbaste sättet att stärka pensionärernas ekonomi är att sänka skatten på pensionerna.

I det budgetförslag som vi la på riksdagens bord förra hösten så sänkte vi skatten med nära tio miljarder. Skattesänkningen är nästan fyra gånger så stor som regeringens skattesänkning för pensionärerna och den träffar betydligt fler.

Med moderaternas förslag hade dessutom skillnaderna i beskattning mellan pension och löneinkomster varit borta. Regeringen lovade att denna skillnad skulle vara utraderad år 2020 men har svikit det löftet.

För Moderaterna är arbetslinjen alltid viktig. Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att gå få bidrag. Samma sak gäller pensionerna – det ska löna sig att ha jobbat. Det är rimligt att det finns ett så kallat respektavstånd mellan den som arbetat och den som inte gjort det.

Moderaterna är det parti som sänkt skatten mest för pensionärer och vi vill fortsätta att göra det. På så sätt stärker vi pensionärernas ekonomi på ett snabbt, effektivt och rättvist sätt.

Maria Malmer Stenergard (M), migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson

Pål Jonson (M), riksdagsledamot för Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.