Hoppa till huvudinnehållet

"Jag älskar Persberg men inte busstrafiken”

Publicerad:
– Jag älskar Persberg men inte busstrafiken, säger Eleanore Björk.
– Jag älskar Persberg men inte busstrafiken, säger Eleanore Björk. Foto: Mats Zetterberg

Eleanore Björk i Persberg är arg på Värmlands busstidtabell. Hon tycker det skulle gå fler turer, särskilt på kvällarna.

– Jag älskar Persberg men inte busstrafiken, säger hon.

Hon och hennes man är båda arbetslösa. De har inte heller någon bil, dessutom saknar hon körkort. Då återstår att åka kollektivt till studier eller jobbintervjuer.

– Jag går en utbildning på Geijerskolan i Ransäter. Den sista bussen går 18.10 från Filipstad och hem. Då måste jag åka vid 15 för att hinna med den. Det är inte lätt, i bland är det långa dagar på skolan, säger hon.

Vill flytta tur till kvällen

Eleanore Björks förslag är att lägga in en tur till på kvällen vid 21 och ta bort en dagtid, som ofta går tom. Ett annat förslag är att även ha fler turer på helger och ta bort att de är anropsstyrda. En annan lösning är att låta bussarna från Karlstad och Kristinehamn till Filipstad, fortsätta till Persberg och vända där.

– Det är väldigt nära mellan Filipstad och Persberg. Det kan inte vara något problem för Värmlandstrafik, säger hon.

Chaufförerna håller med henne och har påtalat bekymret för sina chefer, utan resultat. Hon har skrivit insändare flera gånger men inte fått svar.

– En gång bjöd de in till ett möte i kommunhuset efter en insändare. Då kunde vi inte medverka eftersom bussen inte gick, säger Eleanore Björk.

Utarmar orterna

Hon menar att den bristande busstrafiken utarmar de orter som ligger utanför Filipstad, inte bara Persberg. Även staden drabbas av det.

– Vi har ingen matbutik i Persberg. Det gör att vi inte kan handla för tidigt eller för sent. Är det någon kul aktivitet i Filipstad på kvällen så kan vi inte vara med, säger hon.

De är inte den enda familjen som har problem med att åka kollektivt med samma linje. Den går ända till Hällefors.

– Jag känner folk som har varit tvungna att flytta, för att kunna jobba eller studera i Filipstad eller någon annan kommun. Det är galet, säger Eleanore Björk.

Innan pandemin

Hon har bott i Persberg i fem år. Den här bristen fanns redan innan pandemin.

– Jag träffade på grannarna. Sonen där berättade då att när han pluggade i Karlstad, gymnasiet och det var sena lektioner, var mamma tvungen att skjutsa. I bland jobbade hon kväll, då blev han tvungen att vara hos kompisar. Tänk de som måste hämta ungar bland annat ända från Lesjöfors och åka fram och tillbaka ända till Filipstad, säger hon.

Markus Bergman är trafikchef för regionbussarna hos Värmlandstrafik.

– När vi sätter tidtabellerna handlar det alltid om prioriteringar. Att vi har turer på dagtid i stället för på kvällstid beror på efterfrågan. Vi måste göra det möjligt för de som behöver in till Filipstad att handla, studera eller jobba, säger han.

Artikeltaggar

Filipstads kommunPersbergTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.