Afghanistan har fallit till talibanerna. Kvar finns invånare – människor – som fruktar för sina liv. Däribland Karlstadsbon Jawed Safis familj och tidigare kollegor.
– Jag jobbar dag och natt för att få hit dem, säger han.
Bilder och filmer från Afghanistan visar både hur talibaner har tagit över presidentpalatset och hur invånare försöker klamra sig fast på flygplan i ett desperat försök att ta sig ut ur landet.
Sedan USA och de internationella trupperna lämnat landet har talibangrupperna snabbt tagit provins efter provins.
– Talibanerna har bemött folk på snälla sätt säger de, men det är bara tillfälligt. De kommer att visa sina rätta ansikten och försöka tillämpa sharialagar, säger tolken Jawed Safi och fortsätter:
– I sharia finns inte mycket friheter, framför allt inte för kvinnor eller flickor. Flickor får inte gå i skolan, kvinnor får inte jobba och måste ha på sig hijab och burka. Allt som man kämpat för och skapat i Afghanistan under 20 år kommer att försvinna.
Alla som på något sätt har motarbetat ett talibanstyre riskerar nu sina liv.
Personal evakuerades
Snart har det gått exakt sex år sedan sedan Jawed Safi landade på svensk mark efter att ha flytt Afghanistan. Det fanns till slut inget annat alternativ för honom än att lämna landet eftersom talibaner hade ställt in siktet på honom. Anledningen? Han jobbade som tolk åt den svenska försvarsmakten. Han ansågs vara ”Sveriges tunga” – en fiendeallierad.
Flera av hans lokalanställda kollegor blev kvar i landet och nu, när fullständigt kaos brutit ut, försöker de hålla sig gömda.
I dag evakuerades svensk ambassadpersonal, totalt 19 personer, från Kabul men Jawed Safis tidigare kollegor lämnades kvar.
– Det är mellan 35 och 50 personer. Tolkar, vakter, chaufförer, kökspersonal, snickare och städpersonal som alla har jobbat för den svenska försvarsmakten. Människor som har haft närvaro varje dag i den svenska militärbasen, förklarar han.
Vilken roll de haft på basen spelar för talibanerna mindre roll, menar Jawed Safi.
– Man kan få straff bara för att man har varit på en militärbas.
"Man lämnar inte kollegor”
Genom ett nätverk med veteraner och andra tolkar försöker han nu få sina tidigare kollegor till Sverige. Han vill att de ska kunna finna samma trygghet som han har gjort under de senaste sex åren.
Nätverket har sammanställt en lista på alla Sveriges medhjälpare som finns kvar och inkluderar man deras familjer rör det sig om ungefär 200 personer.
– Nu hörde jag att Försvarsmakten vill få hjälp med att spåra dem så att man kan hjälpa dem. Det är glada nyheter, men personligen tycker jag att man borde ha agerat för längesen.
– Jag förstår att Sveriges regering prioriterar sin personal, men de har lovat att hjälpa våra kollegor också. Prioriterades Sveriges personal i dag ska de lokalanställda prioriteras imorgon.
Enligt utrikesminister Ann Linde (S) var planen var att evakuera med kommersiellt flyg, men i nuläget ser det inte ut att vara möjligt då det råder kaos på flygplatsen.
– Jag hoppas verkligen att det inte blir för sent så att de här personerna slaktas för att de jobbat för svenskarna. Missar vi en har Sverige inte tagit sitt ansvar. Man lämnar inte kollegor efter sig på slagfältet.
Oro för nära och kära
Utöver kollegorna har Jawed Safi också många nära och kära på plats i Afghanistan. De är alla rädda för vad som komma skall. Senast igår pratade han med en vän som precis hade blivit slagen med en kalasjnikov av en taliban.
– Han skulle bara gå ut för att hämta sin bil, säger han och visar upp en bild på telefonen.
Bilden har skickats av vännen och visar ett stort märke i form av kolven på ett vapen.
– Jag har också pratat med min familj som fruktar för sina liv. Det är jag som orsakat dem fara. De kan bli slagna och torterade för information om var jag är.
Jawed Safi förklarar att det finns afghaner som är glada över att talibanerna har tagit över, men att det absolut inte rör sig om en majoritet av befolkningen.
– De har tagit över landet, men inte människors hjärtan.
Ändå förvånas han själv över att fler och fler blir offentliga med sitt talibanstöd.
– Människor jag har haft kontakt med på Facebook, till exempel, la i dag ut inlägg om att de är glada över att talibanerna har tagit över. Det är människor som vet vem jag är, var jag bor och vad jag gör.
Är du rädd för ditt eget liv?
– Det är jag.